Leto je, dani su sve topliji, nema boljeg načina da se rashladite od sladoleda.
Probajte recept za domaću ledenu poslasticu od dinje!
Sastojci:
700 g očišćene ananas dinje
1 šolja od 2 dl šećera
4 dl umućene slatke pavlake
1 limun
2 dl vode
Priprema:
Limun dobro oprati (izribati četkicom pod mlazom vode), pa ga oljuštiti i koru iseći na tanke rezance. Prokuvati koru limuna u vodi, u kojoj je prethodno rastopljen šećer. Procediti, koru odstraniti, a sirup staviti u frižider da se ohladi. Dinju očistiti od kore i semenki, pa "meso" iseći na kocke i usitiniti u blenderu ili mikserom u glatku, kašastu smesu. U kašu od dinje dodati ohlađeni sirup, kao i sok od pola limuna, pa sjediniti sa umućenom slatkom pavlakom. Dobro promešati, izliti u odgovarajuću posudu i staviti u zamrzivač da se stegne. Povremeno (barem na svakih sat i po) promešati sladoled.