3 RECEPTA ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Tradicionalna, bez kvasca i pogača sa pavlakom, ne zna se koja je bolja!

Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima Srbije različito sprema, odaberite recept koji vama odgovara.

Božićna česnica tradicionalno se mesi na Božić, a u nju se obavezno stavlja i novčić, dok se u nekim delovima Srbije ubacuju i pasulj, kukuruz, komadić Badnjaka, a sve to simbolizuje blagostanje.

Česnica se nikako ne seče, već se lomi, a način na koji se sprema razlikuje se u raznim krajevima Srbije. Mi vam donosimo tri recepta, a vi izaberite onaj koji vama odgovara.

Tradicionalna božićna česnica

Sastojci:

Kilogram brašna

Dva jaja

Kesica kvasca

Pola litra mleka

So po ukusu

Priprema:

U malo mlakog mleka razmutite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Dodajte prstohvat soli, promešajte i postepeno dodajte brašno, mešajući, i dodajući preostalo mlako mleko.

Kada dobijete glatko testo, prekrijte ga i ostavite da naraste oko 45 minuta. Zatim ga na pobrašnjenoj površini blago premesite, oblikujte u pogaču i ubacite novčić.

Prebacite je u podmazan pleh, ukrasite po želji, premažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

Kliknite na strelicu da nastavite čitanje