Kuhinja

3 RECEPTA ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Tradicionalna, bez kvasca i pogača sa pavlakom, ne zna se koja je bolja!

Autor Nataša Petrović

Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima Srbije različito sprema, odaberite recept koji vama odgovara.

Božićna česnica tradicionalno se mesi na Božić, a u nju se obavezno stavlja i novčić, dok se u nekim delovima Srbije ubacuju i pasulj, kukuruz, komadić Badnjaka, a sve to simbolizuje blagostanje.

Česnica se nikako ne seče, već se lomi, a način na koji se sprema razlikuje se u raznim krajevima Srbije. Mi vam donosimo tri recepta, a vi izaberite onaj koji vama odgovara.

Možda će vas zanimati

Tradicionalna božićna česnica

Sastojci:

Kilogram brašna

Dva jaja

Kesica kvasca

Pola litra mleka

So po ukusu

Priprema:

U malo mlakog mleka razmutite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Dodajte prstohvat soli, promešajte i postepeno dodajte brašno, mešajući, i dodajući preostalo mlako mleko.

Kada dobijete glatko testo, prekrijte ga i ostavite da naraste oko 45 minuta. Zatim ga na pobrašnjenoj površini blago premesite, oblikujte u pogaču i ubacite novčić.

Prebacite je u podmazan pleh, ukrasite po želji, premažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

Kliknite na strelicu da nastavite čitanje

Česnica bez kvasca

Sastojci:

Kilogram oštrog belog brašna

Dva žumanca

100 grama masti

Pola litra mleka

Kašičica soli

Kašičica šećera

Priprema:

U mlako mleko dodajte šećer i so, pa izmešajte da se istope.

Zatim istopite mast, pa je dodajte u brašno, a zatim dodajte i žumanca. U to sipajte i pripremljeno mleko, pa sve zajedno dobro izmešajte da se sastojci sjedine.

U testo dodajte novčić, oblikujte u loptu i stavite u pleh koji ste prethodno podmazali mašću.

Po želji ukrasite i premažite umućenim žumancetom, pa ostavite pogaču da stoji na toplom oko pola sata.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite česnicu oko 50 minuta.

Kliknite na strelicu da nastavite čitanje 

Česnica sa kiselom pavlakom

Sastojci:

Kilogram brašna

Pola litra mleka

Čaša kisele pavlake

Jedna kocka kvasca

Kašičica šećera

Dve kašičice soli

Jedno jaje plus jedno žumance

Priprema:

U većoj posudi pomešajte brašno i so, a zatim napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrvite kvasac, na njega sipajte šećer i prelijte mlakim mlekom. Ostavite tako da kvasac nadođe, pa dodajte jaje i kiselu pavlaku i zamesite testo.

Kada su se svi sastojci sjedinili, ostavite testo na toplom da nadođe oko pola sata, pa u njega stavite novčić i opet ostavite da malo nadođe.

U međuvremenu zagrejte rernu na 180 stepeni, premažite česnicu žumancetom i pecite je oko 40 minuta.

Da pogača ne bi brzo potamnela, što se dešava zbog premaza od žumanaca, posle desetak minuta pečenja je prekrijte aluminijumskom folijom i tako pecite do kraja.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.