Kada poželite da iznenadite drage ljude, imate goste ili treba da spremite ukusan desert za neku posebnu priliku, oslonite se na ovaj recept jer vas definitivno neće razočarati!
Sastojci:
Za koru:
Šest jaja
Pola šolje brašna
¼ šolje kakaa
¾ šolje šećera
Četvrtina kašičice soli
Šećer u prahu za posipanje
Za nadev:
1 ¼ šolje slatke pavlake
¼ šolje šećera u prahu
Kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
Za premaz:
115 grama putera
1 ½ šolja šećera u prahu
Pet kašika kakaa
Kašičica ekstrakta vanile
Tri kašike slatke pavlake
Prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Pleh podmažite, pa ga obložite papirom za pečenje.
U posudi srednje veličine pomešajte brašno, kakao i so.
U većoj posudi umutite žumanca, a zatim postepeno dodajte pola šolje šećera i mutite sve dok smesa ne bude svetlo žute boje, pa to spojite sa brašno, kakaom i solju.
U odvojenoj posudi umutite sneg od belanaca, pa u to dodajte preostali šećer postepeno i još mutite. Zatim belanca dodajte prethodnoj smesi sa žumancima i polako izmešajte.
Dobijenu smesu nalijte u pripremljen pleh i pecite oko 10-12 minuta.
Uzmite čistu krpu, na nju pospite malo šećera u prahu, pa na nju stavite gotovu koru i skinite papir za pečenje sa kore. Počevši od kraće strane, koru sa krpom uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu pripremajte nadev.
U većoj posudi umutite slatku pavlaku, šećer u prahu, ekstrakt vanile i prstohvat soli, dok ne dobijete srednje čvrstu smesu. Stavite u frižider do upotrebe.
Kada se kora ohladila, odrolajte je ravnomerno nanesite fil, pa ponovo urolajte zajedno sa krpom i ostavite da se ohladi oko sat vremena u frižideru.
Zatim napravit premaz.
Najpre u posudi umutite puter, zatim dodajte šećer u prahu i kakao, a kada je smesa već glatka, dodajte ekstrakt vanile, slatku pavlaku i so.
Ovim premazom namažite rolat sa svih strana i po želji pospite kakaom ili ukrasite na neki drugi način.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.