Probajte!

NI SLUČAJNO NE BACAJTE LJUSKE JAJA! Ubacite ih u jabukovo sirće, malo ljudi zna šta sve od njih može da se napravi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Niste ni znali da sve ovo možete napraviti od ljuske jajeta koju inače bacate!

Izvor: YouTube/AnitaQuinn

Ako često tokom kuvanja koristite jaja, sigurno imate mnogo ljuski koje bacate a to je greška!

Ljuska jajeta je prepuna kalcijuma i može se upotrebiti na razne načine u kući. Od nje možete napraviti sredstvo za čišćenje upornih mrlja, melem za kožu i prah od kojeg će vam sobne biljke rasti "kao lude"!

Pročitajte i šta je tajni sastojak savršene kajgane, kako profesionalni kuvari spremaju prženice i da li je bezbedno jesti jaje čija ljuska je naborana!

1. "Magija" za biljke ili baštu

Čiste, oprane i osušene ljuske jajeta smrvite u prah u dubljoj činiji. Ovaj prah je neverovatno bogat kalcijumom i odličan je kao dohrana za vaše biljke. Samo pospite zemlju u saksiji ili bašti, kalcijum će umanjiti i kiselost zemlje i biljke će bolje rasti.

2. Domaće sredstvo za čišćenje

Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mešavinom možete čistiti zagorele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge "uporne" naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

3. Melem za kožu

Opranu ljusku jajeta ubacite u teglicu jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji nekoliko dana, i možete potom koristiti sirće kao melem za svrab ili problematičnu kožu.

4. Maska za lice

Osušene ljuske jajeta sameljite u prah, pa ga pomešajte sa belancetom dok ne dobijete gustu smesu. Nanesite na kožu lica i ostavite da se osuši, a potom se dobro umijte. Ova maska vraća sjaj "umornoj" koži.

Pročitajte i da li bi jaja trebalo prati pre kuvanja, odgovor će vas iznenaditi!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi