Ako često tokom kuvanja koristite jaja, sigurno imate mnogo ljuski koje bacate a to je greška!
Ljuska jajeta je prepuna kalcijuma i može se upotrebiti na razne načine u kući. Od nje možete napraviti sredstvo za čišćenje upornih mrlja, melem za kožu i prah od kojeg će vam sobne biljke rasti "kao lude"!
Pročitajte i šta je tajni sastojak savršene kajgane, kako profesionalni kuvari spremaju prženice i da li je bezbedno jesti jaje čija ljuska je naborana!
1. "Magija" za biljke ili baštu
Čiste, oprane i osušene ljuske jajeta smrvite u prah u dubljoj činiji. Ovaj prah je neverovatno bogat kalcijumom i odličan je kao dohrana za vaše biljke. Samo pospite zemlju u saksiji ili bašti, kalcijum će umanjiti i kiselost zemlje i biljke će bolje rasti.
2. Domaće sredstvo za čišćenje
Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mešavinom možete čistiti zagorele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge "uporne" naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.
3. Melem za kožu
Opranu ljusku jajeta ubacite u teglicu jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji nekoliko dana, i možete potom koristiti sirće kao melem za svrab ili problematičnu kožu.
4. Maska za lice
Osušene ljuske jajeta sameljite u prah, pa ga pomešajte sa belancetom dok ne dobijete gustu smesu. Nanesite na kožu lica i ostavite da se osuši, a potom se dobro umijte. Ova maska vraća sjaj "umornoj" koži.
Pročitajte i da li bi jaja trebalo prati pre kuvanja, odgovor će vas iznenaditi!
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.