Kuhinja

STARINSKI SALČIĆI PO RECEPTU NAŠIH BAKA: 2 trika da testo bude još lisnatije znaju samo iskusne domaćice

Autor Maja Gašić

Miris omiljene zimske poslastice vraća u detinstvo

Izvor: YouTube/Screenshot

Pravo je vreme za omiljenu zimsku poslasticu, slatko testo punjeno džemom. Dobar recept za salčiće se prenosi s kolena na koleno, a ovaj jednostavno morate da probate. Više ih nikada nećete praviti drugačije!

Sastojci:

300 g mlevenog svinjskog sala

250 ml mlakog mleka

1 kocka svežeg kvasca

2 jajeta

1 kašika šećera

1 kašičica soli

600 g mekog brašna

džem po izboru

šećer u prahu

Priprema:

Pomešati pola kilograma brašna, 50 grama sala, mleko, jaja, nadošli kvasac, so i šećer i zamesiti glatko testo. Ostatak sala zamesiti 50 grama brašna. I testo i salo podeliti na po osam jufki. Svaku jufku razvuci na krug veličine malog tanjira i naizmenično ređati testo i salo. Završiti testom, a jednu jufku sala soatviti sa strane. Testo razvaljati u što veću koru i premazati ostatkom sala. Premazano testo preklopimo kao knjigu i još jednom razviti u pravougaonik. Razvijenu koru seći na kvadrateveličine otprilike 5 sa 5 cm, nafilovati džemom i  presviti suprotne žoškove u kiflicu. Da bi se testo bolje listalo nož kojim se seče treba da bude dobro zagrejan. Poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni C oko pola sata bez otvaranja. Ispod pleha staviti posudu sa vodom, tako će "vlažiti" testo i biće lisnatije. Pečene salčiće posuti šećerom u prahu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi