Kada smo u žurbi, smrznuto meso ćemo bez mnogo razmišljanja "gurnuti" u rernu i pustiti da se ispeče. Da li je to mudra ideja, otkrila je kuvarica Karen Rajt.
Da bi se piletina pripremila kako treba, odnosno da ne bude tvrda i žilava i, najvažnije, bezbedna za jelo, postoji nekoliko "forica" koje je neophodno da znate ako želite savršen obrok.
Prema Američkom ministarstvu za agrikulturu (USDA), zagrevanje smrznutog mesa u rerni ili na šporetu generalno nije štetno. Pod uslovom da se pridržavate nekoliko pravila koja će osigurati da je meso bezbedno za konzumiranje.
Prvo je da budete spremni da će priprema jela trajati nešto duže, zapravo tačno za 50 odsto duže od vremena koje obično utrošite na pečenje ili kuvanje. Na primer, ako obično piletinu kuvate pola sata, smrznutu piletinu treba da kuvate 45 minuta.
Ali ako imate "spor" šporet, odnosno onaj na kojem se hrana dugo kuva jer ne može da postigne jaču temperaturu, onda se nikako ne preporučuje spremanje zamrznutog mesa.
USDA upozorava da ulazite u "zonu opasnosti" ako se hrana previše dugo zagreva na temperaturi od 90 stepeni. Razlog je što postoji rizik od razvoja bakterija.
Srednja temperatura pogoduje razvoju bakterija, a što duže namirnicu kuvate na ovakvoj vatri, rizik je veći. S druge strane, jaka temepratura ih uništava.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.