"Zelena salata je jedna od deset najzdravijih biljnih namirnica. Sadrži visok sadržaj vitamina C, po čemu je čak ispred citrusnog voća, limuna ili pomorandže. Zahvaljujući tome, ova namirnica je odličan antioksidans i usporava starenje ćelija.

Salata sadrži vitamine B, koji doprinose ukupnom jačanju niza vitalnih organa. Osobe koje imaju nedostatak vitamina B su po pravilu razdražljive, a što dalje dovodi do nesanice i osećaja premora", objašnjava Natalija Denisova, nutricionista u Saveznom istraživačkom centru za ishranu i biotehnologiju.

Osim toga, zelena salata je moćnija od mnogih namirnica po obilju vitamina K koji poboljšava zgrušavanje krvi. Pored toga, zelena salata sadrži puno karotena, kao i karotenoide koji poboljšavaju vid i smatraju se moćnim antioksidantima. Ima priličnu količinu folne kiseline, koja obezbeđuje normalno funkcionisanje cirkulacije i jača imunitet.

Bogata je i kalcijumoma i zauzima drugo mesto među biljnom hranom po mineralnom sastavu,odmah iza spanaća. Sadrži puno kalijuma, fosfora, gvožđa, joda, bakra, kobalta, cinka.

"Vrlo je važno da se zna da ovo zeleno povrće spada u niskokaloričnu hranu. 100 g sveže salate ima samo 15-25 kcal, što je čini suoernamirnicom kad je reč o regulisanju nivoa šećera u krvi i odlična je za mršavljenje", napiminje Natalija.

Stručnjaci kažu da je 50 g zelene salate po obroku sasvim dovoljno da telu obezbedite optimalnu količinu vitamina, minerala, vlakna uz minimum kalorija.

Savremena istraživanja potvrđuju da je redovna konzumacija zelene salate odlična preventivna mera protiv niza bolesti. Može da smanji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, ojača koštano tkivo , a vlakna koja sadrži pomažu u poboljšanju varenja. Zahvaljujući kompleksu minerala poboljšava stanje kože i sluzokože.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.