Pohovana voda novi je kulinarski hit koji je prvi isprobao jutjuber Džonatan Markus 2016. godine. On je tada vodu uvaljao u brašno, jaja i prezle, pa ih pržio u ulju za potrebe jednog događaja u San Francisku.
Međutim, pet godina kasnije, jutjuberi i influenseri napravili su potpunu pometnju s pohovanom vodom!
Jutjuber i hemijski inženjer Džejms Ordžil napravio je video u kojem je pokušao da ispohuje vodu u decembru 2020. Da bi to uradio, koristio je hemijsku supstancu koja se zove kalcijum alginat, želatinastu supstancu koja vodu pomaže da se oko vode stvori membrana, kako bi ona ostala u čvrstom stanju.
Iako je njemu pošlo za rukom da iz prvog pokušaja spremi ovaj "specijalitet", pohovanje vode je potencijalno opasno jer, kao što svi znamo, vrelo ulje i voda nisu baš dobra kombinacija, pa bi moglo svašta da se desi ukoliko bi voda tokom prženja iscurela iz membrane.
"Ovo je sjajno za one koji ne žele da unose mnogo kalorija", kaže on praveći kuglice od vode i valjajući ih u brašno, jaja i prezle, pa ih zatim prži u dubokom ulju.
Ovaj jutjuber je ranije izjavio da je iznenađen što voda zapravo može da bude jestiva.
"Malo je smešno pržiti vodu", rekao je on dodajući da je ukus "zaista grozan".
"Nema nekog ukusa, pomalo je slano i sluzavo".
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.