Maslačak, koja je jedan od vesnika proleća i buđenja prirode, izuzetno je lekovita biljka. Sadrži obilje vitamina - A, C, B2 D i G, kao i kalijum , kalcijum, fosfor i gvožđe, što je jedan od razloga što se koristi i u ishrani.
Možda najpoznatija upotreba ovog ljupkog, žutog cveta jeste za pripremu meda, koji iako nije pčelinji, ima značajno blagotvorno dejstvo po zdravlje. Ovaj zlatni nektar je veoma koristan za detoksikaciju organizma, pomaže kod respiratornih infekcija, jača imunitet, čisti krv i jetru...
Možda niste znali, ali ovaj med možete i sami da napravite, a evo i kako...
Sastojci:
400 cvetova maslačka
1 kg šećera
2 limuna
1 kašičica kašičica limuntusa
Priprema:
Cvetove potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoje 24 sata. Sutradan dobro ocediti i zaliti sa pola litre prohlađene prokuvane vode. Kuvati 15-20 minuta, dodati šećer i sitno isečen limun (može i sa korom, ali je dobro oprati), kašičicu limuntusa i kuvati još otprilike 5 minuta. Kada je smesa dobila zlatnu boju meda, skloniti sa vatre. Sačekati da se ohladi, pa procediti. Potom vratiri na vatru i kuvati još 2 minuta. Ohlađeno sipati u sterilisanu teglu.
Ovaj med je najbolje uzimati na prazan stomak. Dve kašike razmutiti u zelenom čaju za detoksikaciju, a da ojačate imunitet i pročistite bronhije, možete istu količinu uzimati odvojeno.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.