3 GREŠKE KOJE PEKARI NIKADA NE PRAVE S LISNATIM TESTOM: Ako pečete žu-žu ili paštete ovo nikako ne radite!

Zbog ovih grešaka se neće podići a iznutra može da ostane živo!

Kupovno lisnato testo je jedna od najzgodnijih namirnica, jer priprema domaćeg traje čitavu večnost, a ukusno je i brzo spremno.

Od lisnatog testa možete spremati slana peciva, poslastice, a uz par trikova biće ukusno, sočno iznutra a hrskavo i razlistano spolja!

Profesionalni pekari savetuju da pratite ovih nekoliko trikova kada pečete lisnato testo, bilo da od njega pravite nešto ili ste kupili već gotove paštete, kroasane ili žu-žu. Ne propustite ni trik pekara za brzo otapanje maslaca!

1. Mora da odstoji

Lisnato testo nikada ne bi trebalo direktno iz zamrzivača staviti u rernu, jer mora da odstoji barem malo. Stavite ga u frižider ako je napolju toplo, ili na radnu površinu ako je u kuhinji sveže. Čak i dvadesetak minuta stajanja napraviće razliku.

2. Jaje može da ga upropasti

Ako želite da premažete lisnato testo umućenim jajima da bi dobilo koricu, ne smete da napravite jednu grešku. Važno je da kuhinjskom četkicom premažete samo površinu, odnosno da vam jaje ne curi sa strane gde je lisnato testo isečeno. Dok se bude peklo, jaje koje je curilo po pecivu može sprečiti da se razlista na toj strani, zbog čega ćete dobiti neujednačeno ispečeno pecivo koje izgleda "nakrivljeno".

3. Temperatura rerne

Rernu dobro zagrejte, neka se barem 15 minuta greje, temperatura je ključna. Lisnato testo najčešće se peče tako što se temperatura smanji čim ga ubacite! Zagrejte rernu na 220 stepeni, pa kada se dobro ugreje, ubacite pleh i odmah smanjite na 200 ili 180. Jaka temperatura koja će se zadržati u rerni omogućiće da se lisnato testo lepo razlista, a onda će se na umerenijoj temperaturi ravnomerno ispeći.

Pročitajte i kako pekari seku hleb tako da se ne mrvi!

(MONDO)