Leti se trudimo da izbegnemo uključivanje rerne koliko god je to moguće, a srećom, postoje sjajni recepti za poslastice bez kora. Probajte tortu sa "lažnim" korama, bićete oduševljeni!
Sastojci:
Za fil:
150 grama šećera
15 grama kukuruznog skroba
Dva jaja
500 mililitara slatke pavlake
50 grama putera
Kašičica ekstrakta vanile
Za kore:
250 grama brašna
70 grama šećera
Prstohvat soli
150 grama putera (hladnog)
Priprema:
U šerpu sipajte šećer i kukuruzni skrob, izmešajte, pa dodajte jaja, a zatim ponovo dobro izmešajte dok smesa ne postane glatka. U to dodajte slatku pavlaku, ponovo izmešajte, a zatim stavite na vatru srednje jačine na pet-šest minuta, neprestano mešajući. Fil bi trebalo da se malo zgusne za to vreme.
U vruć fil dodajte puter, ekstrakt vanile, a zatim mešajte dok se puter ne istopi, pa fil stavite sa strane da se hladi.
U posudu srednje veličine sipajte brašno, šećer i so, pa izmešajte, a zatim u to narendajte puter i izmešajte prstima, kako biste dobili smesu u mrvicama.
Prebacite je u tiganj i pecite na tihoj vatri oko 15 minuta ili dok mrvice ne dobiju zlatno braon boju. Često mešajte da ne bi zagorelo.
Sklonite sa vatre, pa u okruglom plehu ili kalupu prečnika 18 centimetara sipajte četvrtinu ove smese za kore, a zatim rukama pritisnite da se mrvice sabiju i formiraju izgled kore.
Preko kore stavite četvrtinu fila, pa naizmenično ređajte kore i fil, tako da imate četiri "lažne" kore i četiri sloja fila.
Tortu stavite u frižider na najmanje dva sata, a zatim uživajte u slatkim zalogajima.
(MONDO)