Domaća, turska, odnosno srpska kafa - kako je sve češće zovemo, omiljeni je napitak Srba. Gotovo da nema osobe koja jutro ne započinje ovim toplim napitkom. Iako priprema deluje jednostavno, postoje cake koje prave veliku razliku u ukusu. Pa tako, ako domaćica dobro skuva kafu često u šali kažemo da "može da se uda".
Kako se priprema domaća kafa? Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa. Međutim, stručnjaci kažu da ukus i kvalitet samog napitka zavise i od same džezve...
Evo šta treba da znate kada kupujete posudu za kuvanje kafe...
Od emajla
Ovo su solidni modeli po pristojnim cenama. Dobro se peru i dugo traju. Ali tu je i minus - džezva se nejednako zagreva, što može pokvariti ukus kafe.
Od keramike
Prilično su skupe, a krhke. Međutim, kafa koja se u njima priprema je savršenog ukusa, pošto se džezve ravnomerno zagrevaju i dugo drže temperaturu, ne dozvoljavajući da se piće prevremeno ohladi.
Od aluminijuma
Lagane, jeftine dobro se zagrevaju. Međutim, neki tvrde da se na visokim temperaturama, u kontaktu sa tečnošću, oslobađaju štetne materije.
Od bakra
Ako unutrašnjost džezve nije prekrivena slojem kalaja, prekomerno zagrevanje može dovesti do oslobađanja štetnih materija.
Savet plus!
Kada kupujete džezvu, izaberite onu sa širokom bazom i uskim "vratom". U takvoj posudi će se formirati penasti pokrivač koji zadržava aromu kafe.