Ako u odnosu na takozvanu srpsku ili tursku, prednost dajete instant kafi, proverite da li je pripremate po pravilima... Stručnjaci su objasnili kako da je skuvate a da iz nje "izvučete" ono najkvalitetnije.

"Instant i klasična kafa su suštinski različite po svojim svojstvima i ukusu, i apsolutno je nemoguće upoređivati ih. Možda to niste znali, ali instant kafa se pravi od najjeftinijih zrna jer potrebno previše 'sirovina' da bi se pokrila potražnja za ovom kafom - ogromno je tržište. Ali i ono što utiče na kvalitet napitka nije samo njegovo poreklo, već i način pripreme. Obično svi dodaju kašiku ili dve instant kafe u ključalu vode. Jačina zavisi od količine vode koja se dodaje u šolju. Osušene granule najbolje je preliti kipućom vodom, tako da se brže rastvaraju u šolji i neće plutati", kaže Jegor Nevejkin, stručnjak za kafu.

A kako je najbolje da se skuva?

"Važno je pravilno kuvati kafu. Šolja treba da bude topla - u nju nalijte malo ključale vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim instant kafu pomešajte sa šećerom (po želji)i rastvorite u jednoj kašiki vrele vode. Tek onda dodavajte vodu dok ne dobijete željenu količinu. Da bi se očuvala aroma, temperatura vode ne bi trebalo da bude veća od 80 stepeni", objašnjava stručnjak.