Osim kondoma, za sada na tržištu nema nikakvog kontraceptivnog sredstva za muškarce. Međutim, to bi uskoro moglo da se promeni jer se trenutno rade testovi gela za kontracepciju.

Tokom testiranja koje će trajati godinu dana, ovaj gel će koristiti 450 parova, a jedan od njih su Džejms Overs i Dijana Bardsli.

"Muškarcima je potrebno više opcija. Ukoliko ovaj gel postane široko dostupan, muškarci će moći aktivno da preuzmu odgovornost za kontracepciju", smatra Overs.

Gel će morati da se nanosi svakodnevno, na grudi, ramena i gornji deo ruku. Sadrži dve glavne komponente: progesteron, koji "uništava" spermatozoide, i testosteron. Naučnici su u ovaj gel dodali testosteron jer ukoliko ga muškarci nemaju dovoljno, može da dođe do promena raspoloženja, gojenja i smanjenog libida.

Dijana Bardsli se nada da će gel za kontracepciju proći testiranja i da će postati dostupan javnosti i smatra da bi to bila "velika stvar".

"To muškarcima daje sjajnu kombinaciju autonomije i odgovornosti. To može da ima samo pozitivan uticaj na muško-ženske odnose", kaže ona.

Ipak, postoji jedan "problem" u vezi sa ovim gelom, koji nervira mnoge – partnerka ne sme da dodiruje delove tela na koje je muškarac naneo gel. Ukoliko dodiruje, hormoni iz gela bi mogli da utiču na nju, a muškarcima se savetuje da se istuširaju pre odlaska na spavanja i oblačenja majice.

"Nismo mogli ni da zamislimo kakav će uticaj na društvo imati pilula za kontracepciju, mislim da ne možemo da pretpostavimo ni za gel. Ali, kao i pilula, mislim da će i gel imati pozitivan uticaj", smatra jedan od istraživača Džon Rejnolds-Rajt.

Gel za kontracepciju