I sami znate da muškarci uglavnom ne vole kondome. Oni su najbolja zaštita od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, ali činjenica je da raspoloženje jačeg pola nije na zavidnom nivou kad treba da ih koristi. Sigurno ste nebrojeno puta čuli da kažu kako "seks nije isti", da prezervativi smanjuju osećaj užitka i samog zadovoljstva, a neki tvrde da izazivaju neprijatan osećaj.

Ipak, jedno istraživanje bavilo se ovom temom i došlo do zanimljivog podatka. Verovali ili ne, problem je u veličini. Mnogi proizvođači prave prezervative u osnovnoj, odnosno standardnoj veličini, koja ne može da odgovora ni veličini prosečnog muškog polnog organa.

Ova studija pokazala je da je prosečan penis u erekciji oko 2,5 centimetra kraći od standardne veličine kondoma, a ta standardna veličina je dugačka 17 centimetara. "Ideja je bila da prezervativ mora da bude dovoljno dugačak da odgovara većini muškaraca, a oni kojima je taj kondom veliki, mogu da ga ostave urolanog na kraju", objašnjava ekspert za seksualno zdravlje Debi Herbenik.

Ona je sprovela istraživanje u kojem je učestvovalo 1.661 muškarac. Rezultati su pokazali da 83 odsto muškaraca ima problem sa veličinom kondoma koja se najviše proizvodi. Prosečna dužina alatke je 14 centimetara, a nedavno je objavljena najnovija statistika koja se odnosi na prosečnu dužinu penisa u erekciji širom Evrope.

Sa najvećim muškim polnim organom mogu da se pohvale Holanđani sa prosekom od 15,87, odmah ispod njih su Francuzi sa 15,74, dok najmanji imaju naši susedi, Rumuni, čiji prosečna dužina iznosi 12,73 centimetara. Srbija je u ovome zauzela neku zlatnu sredinu sa 14,87 centimetara prosečne dužine penisa.

(MONDO)