Kada je reč o intimnim odnosima dvoje ljudi, ništa ne bi trebalo da se podrazumeva, već da se naglas kaže i o tome razgovara. Potpuno je u redu da nekom od partnera nekada nije do odnosa zbog različitih razloga...

Međutim, zbog uvaženog mišljenja i pritiska okoline da se intiman odnos između dvoje ljudi uvek podrazumeva i da ako dođe do odbijanja, to bi moglo da krije neko dublje značenje ili možda čak i manjak ljubavi, parovi uglavom pristaju na njega, čak i kada nemaju želju. 

Upravo je to dokazala Džesi Ford, doktorantkinja sociologije na Univerzitetu u Njujorku. Ona je sprovela je studiju koja je pokazala da mladi muškarci često pristaju na intimne odnose, iako, u datom trenutku, ne žele da ih imaju. Džesi je odlučila da intervjuiše 39 studenata,a koji su otkrili veoma zanimljive razloge.

Osam muškaraca istaklo je da su imali seks pod dejstvom alkohola, tačnije bili su pijani, a ostali su naveli sledeće: nisu osetili emcionalnu povezanost, bili su umorni, nisu imali kondom, želeli su drugu vrstu fizičkog kontakta, kao i da ih žena smatrati manje muževnim i privlačnim ako dobiju odnos sa njima.

"Nisam želeo da se nađem u toj poziciji jer je intiman odnos za mene tada i dalje bio neka vrsta emocionalne stvari. S druge strane, nisam želeo da ispadnem čudan", navodi jedan od brucoša koji je imao neželjeni odnos.

"Pomislio sam na to da bi ta devojka verovatno kasnije prenela celu priču svojim prijateljicama. Bio je tu i nesvestan pritisak koji nam okolina nameće – da bi momci trebalo da uživaju u odnosu u svakoj situaciji", objasnio je mladić

Takođe, njihovi odgovori sadržali su i deo predrasuda zbog kojih nisu mogli da kažu glasno "NE" svojim partnerkama. To su bili: strah od sopstvenog sramoćenja ili uvrede partnera, strah da partnerka ne pomisli da su nezreli, pritisak da odnos mora da se desi po svaku cenu, kao i svest o tome da bi odnos uvek trebalo da bude prijatno iskustvo.

Kao što važi za jači pol, isto važi i za žene. Potpuno je u redu reći "ne" kada osoba nije raspoložena za intimni odnos. Važno je razgovarati i objasniti partneru svoja osećanja i razloge kako se ne bi kasnije stvorio dublji jaz.

(MONDO)