Ljubav

SRBI PRVE SE*SUALNE ODNOSE IMAJU IZMEĐU 15. I 18. GODINE: Granica se pomera, ali drugi podatak je ono što ZABRINJAVA!

Autor Nataša Petrović

Novo istraživanje pokazalo je da Srbi sve ranije stupaju u seksualne odnose, a posebno zabrinjava podatak da je čak četvrtina devojaka iskusila neki oblik seksualnog nasilja.

Izvor: smile photo/Shutterstock.com

Već godinama unazad starosna granica prilikom stupanja u prve seksualne odnose se pomera unazad, tako da Srbi sve ranije imaju prvi seks. Prema novom istraživanju koje je sprovela Krovna organizaclija mladih Srbije (KOMS), skoro polovina mladih stupa u seksualne odnose između 15. i 18. godine života. Ono što posebno zabrinjava je podatak da je čak četvrtina devojaka iskusila neki oblik seksualnog nasilja.

"Prvi put imamo ovaj podatak i vidimo da, iako je to odluka svakog pojedinca kada je emotivno zreo da stupi u seksualni odnos, i neke društvene situacije utiču na to, da li su mladi dovoljno zreli, da li razumeju aktivni pristanak, da li razumeju sve neophodne mere kako bi se zaštitili kada stupaju u seksualne odnose, tako da mislim da je dragoceno da znamo kada najveći broj mladih stupa u seksualne odnose kako bismo mogli da ih usmeravamo. Neka druga istraživanja su pokazivala da je granica bila možda malo viša, da sada mladi ranije stupaju u seksualne odnose i to je nama možda sada alarmantan podatak, baš da bismo mnogo više pričali sa mladima na jedan sistemski način o seksualnom i reproduktivnom obrazovanju i zdravlju", rekla je generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić u Jutarnjem programu na TV Prva.

Izvor: Screenshot/TV Prva

Ako mislite da je rano imati prvi seksualni odnos između 15. i 18. godine života, ovaj podatak će vas tek iznenaditi – sedam odsto ispitanika u istraživanju reklo je da su prvi odnos imali pre 15. godine.

"Istraživanje smo radili na uzorku od 1.200 ispitanika, taj uzorak je reprezentativan u smislu da smo ispitivali mlade iz različitih delova Srbije, različitih uzrasnih kategorija, pratili smo različite obrazovne kategorije, da li žive na ruralu ili u većim gradovima... U većim gradovima su mladi otvoreniji da pričaju o toj temi, ali nije toliko velika razlika, za neke druge teme smo primećivali veću razliku. Ali ovaj podatak od sedam odsto je izuzetno važan jer ipak iako nije veliki procenat, to pokazuje da jedan deo mladih i pre svoje 15. godine, dakle pre nego što postane mlad po zakonu, negde oseća takvu zrelost i to su nama indikatori da možda o seksualnom obrazovanju ne treba čekati srednju školu, već raditi sa mladima i u osnovnoj školi".

O tome da li mladi u Srbiji rano stupaju u seksualne odnose govorio je i psiholog Aleksandar Kontić.

"Postoji statistika i ona daje čak priličan raspon jer 15 i 18 godina je povelika razlika. U suštini, stvar je u tome da je pubertet nešto što nužno vodi ka zrelosti u telesnom smislu, reproduktivnoj sposobnosti. Adolescencija, kako mi to kažemo, to je nešto drugo – to je tvoje mentalna zrelost, uključujući i sposobnost za intimu i ona jako varira. Seksualnost je jedna od osnovnih činjenica života i to je nešto o čemu deca treba da uče, deca su seksualna bića i kao mala, tako da je to priča o jednom kontinuiranom putu ka sazrevanju, koji je individualan".

Izvor: Screenshot/TV Prva

Psiholog smatra da je uloga roditelja u svemu tome veoma bitna.

"Jako je važno kako roditelji ne samo tretiraju pitanje seksualnosti, nego i kako to demonstriraju, ne mogu jedno da pričaju, a drugo da rade. Ako oni o tome govore otvoreno i bez tajni, to neće biti tabu tema. Ali opet, interesantno je da u današnje vreme imate dve krajnosti, ili su roditelji suviše udaljeni od intime dece ili, to je najčešće priča o razvedenim brakovima, gde je roditelj preblizak sa detetom. Suviše toga intimnog, ličnog za dete se ugurava u razmenu koja baš i nije najbolja, ne pravi najbolje efekte. Dakle, potrebna je jedna optimalna blizina, roditelji treba da budu tu od početka kao neko ko indirektno uvodi dete u temu budućeg zrelog seksualnog života i intime".

On je istakao da rano stupanje u seksualne odnose, sa 13-14 godina, ne znači nužno da je ta osoba zrela za to, već je često pod pritiskom grupe.

Kontić je na kraju odgovorio i na pitanje da li mladi umeju da prepoznaju seksualno nasilje, s obzirom na to da je čak četvrtina ispitanih devojaka rekla da ga je doživela u nekom obliku.

"Umeju da prepoznaju seksualno nasilje, ali je problem seksualnog nasilja zapravo problem nekontrole i sve slabije kontrole agresije uopšte, i u porodici i u društvu. To je problem koji odlučuje šta će sa nama kao ljudskom vrstom biti ako se ne izborimo sa problemom destruktivnog odnosa prema nama samima i našim najbližma. Ali je problem što se i u seksualnost vrlo često meša agresivnost i nekako se potencira", zaključio je on.

(MONDO)