Ljubav

POD STRESOM STE I NE VODI VAM SE LJUBAV? Niste ni svesni koliko STRES utiče na LIBIDO - evo kako da ga se OTARASITE

Autor Teodora Boškovski

Evo kako stres utiče na vaš ljubavni život i intimne odnose! Postoji nekoliko rešenja da ga se oslobodite...

Izvor: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Stres - prirodni odgovor organizma na životne situacije koje nas svakodnevno preplavljuju i "lome". Stres je jedan od pokretača mnogih bolesti koje su u savremenom svetu u sve većem porastu. Osim toga, stres utiče i na naš ljubavni život, tačnije intimne odnose.

Samo u jeku i nakon pandemije korona virusa na površinu je pored svih ostalih kriza (ekonomskih, zdravstvenih...) isplilavala i kriza mentalnog zdravlja. Povećano je prisustvo anksioznosti i depresije koje se u velikoj meri odražavaju i na naše osnovne potrebe - jednostavno, gubi se volja i želja za nečim što nam je ranije pričinjavalo ogromno zadovoljstvo.

Ljudi u sve većem broju prijavljuju krizu zadovoljstva i problem da uživaju u životu, uključujući i svoj se*sualni život - učestalost intimnih odnosa među parovima je u opadanju i čini se da prerasta u se*sualnu depresiju.
Kao što znate, nakon intimnog odnosa, osećamo se preplavljeno pozitivnim emocijama, zadovoljniji smo i postajemo poletni. Intimni odnosi u velikoj meri smanjuju napetost i savršeni su za kanalisanje stresa.

Tokom vođenja ljubavi, mozak se "kupa" u kiseoniku i oslobađa mnoge prirodne supstance koje ublažuju bol, podižu raspoloženje i doprinose dobrom zdravlju. Ali kada je ugrožen naš prirodni regulator stresa i izvor zadovoljstva postane izvor frustracije, stres se pojačava.

Izvor: Shutterstock

Takođe, novija istraživanja ukazuju na to da stalni stres dovodi do preranog starenja naših bioloških sistema - jednom kad dostignemo pedesete, godine akumuliranog stresa mogu uzeti danak i oslabiti nam i telo i um. Zbog toga je važno da naučimo kako da se izborimo sa stresnim sitaucijama, da negujemo intimnosti i bliskosti koji nam mogu pomoći u ublažavanju anksioznosti i poboljšanju ukupnog zdravlja i da čuvamo ono što nam je preostalo - ljubav!

Osim što uvek možete da se obratite stručnim ljudima, psiholozima ili psihoterapeutima koji će da vam pomognu da lakše prebrodite poteškoće, još jedan od načina koji će privremeno da vas smiri jeste disanje.

Možda deluje suviše jednostavno, ali tehnike disanja imaju moćan uticaj na nervni sistem i odlično kanališu stres. Većina nas provodi previše vremena napeto, dok hronični  stres narušava naše blagostanje i može da smanji i naš libido.

Uzmite dug udah kroz nos, a zatim napravite još duži izdah - kada izdišete duže nego što udišete, telo prebacuje nervni sistem u režim odmaranja, vaše srce usporava, a nivoi hormona stresa opadaju. Tokom dana obratite pažnju na svoje disanje i dozvolite sebi da napetost nestane kroz dugačak, usporrn izdah.

Usvojte ovu jednostavnu praksu, kako biste regulisali stres, poboljšali opšte blagostanje i intenzivnije osećali svoju životnost, svoju volju i želju za životom, u spavaćoj sobi i van nje, savetuju stručnjaci.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)