Ljubav

ZAŠTO SE ŽENE VIŠE "LEPE" ZA LOŠE MOMKE? Imaju 3 najgore crte ličnosti, a opet su privlačni - posledice su KATASTROFALNE

Autor Teodora Boškovski

Da li žene radije biraju dobre ili loše momke?

Izvor: Youtube/Prva/Screensot

Loši momci, često viđani u holivudskim filmovima, u engleskoj terminologiji poznati kao "bad boys" magnet su za neke žene. Tokom odrastanja, određen tip žena upravo se "lepi" za loše, odn. opasne momke. Iz jedne veze u drugu prati ih isti ili sličan profil muškarca. Oni su fizički dobro građeni, nestalni (čitajte nedostupni u vezama) i odlikuje ih manjak emotivne stabilnosti.

Zbog čega je to tako i da li žene više vole dobre ili loše momke? Psihoterapeut Katarina Matić za Prva TV na početku je objasnila ko su ti "loši momci".

"Teoretičari se slažu da ovaj profil ličnosti opišu kao maskulinost. Ona zapravo podrazumeva više osobina - agresivnost, sklonost emocionalnoj nedostupnosti. Takođe, sklonost riziku - hipertrofirana se*ulanost", istakla je Mitić.

Takođe,  kod "loših momaka" karakteristična je mračna trijada ličnosti koju čine narcisoidnost (narcizam), makijavelizam i psihopatija - naročito opasna. "Loši momci" su uglavnom emocionalno nedostupni za partnerku i skloni rizičnom načinu života. Ali, zašto žene, uprkos svim tim karakteristikama i dalje biraju ovakve partnere? Kako ističe psihoterapuet Katarina Mitić, postoji više razloga.

Izvor: Shutterstock

"Ovi partnerski izbori nisu slučajno. Prvi razlog zašto i zbog čega biraju jeste oslobađanje od stereotipa. Vrlo često devojke nose u sebi i hraborst, se*ualnost, sklonost avanturi. Tokom socijalizacije ove karakteristike se potiskuju. Međutim, uz lošeg mmomka one izlaze na površinu. Takođe, devojke na ovaj način ponavljaju ranu traumu. Ranu traumu, kao što je odnos sa nedostupnim roditeljem, najčešće je to za devojke otac. Na taj način, one pokušavaju da budu voljene", objasnila je ona.

Autor bestselera o muško-ženskim odnosima, Vojislav Ilić, smatra da "loše momke" mogu da vole samo žene koje su emocionalno nezrele. Na to se nadovezala Katarina Mitić i istakla da devojke koje biraju "loše momke" vrlo su često nesigurne i traže neki vid "zaštitite" zbog ranijih trauma koje su možda doživele.

Psihoterapuet Katarina Mitić istakla je još jedan bitan razlog zašto neke devojke i žene vole "loše momke". U pitanju je potraga za različitim i drugačijim, jer se oni često prikazuju vrlo slobodnim,  često ulaze u zonu rizika, tačnije u rizični način života i pritom su strastveni u intimnim odnosima. Ali, važno je ne zaboraviti na jednu važnu stvar - a to je agresija!

"Druga strana ove priče što se često ne vidi u holivudskim filmovima jesu određene posledice ovakvog zabavljanja, kao što su hostilnost, odn. agresija koja može da bude usmerena i prema devojci u nekom momentu", rekla je ona za kraj.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)