ANKETA

AKO PLANIRATE DA RASKINETE, NIJE ISTO PRE ILI POSLE PRAZNIKA! Veze najviše PUCAJU sada, a evo šta savetuju stručnjaci

Autor Tamara Veličković

Da li je bolje raskinuti pre ili posle praznika?

Dušan Blagojević
Izvor: Prva Tv

Kažu da je kraj godine idealno vreme za donošenje važnih odluka. Dok jedni odlučuju da daju otkaz, pronađu novi stan, kupe psa ili počnu da žive sa svojim partnerom, drugi donesu odluku da stave tačku na emotivni odnos. Stručnjaci kažu da je ovo "sezona raskida", a da li je bolje da raskinemo pre ili posle praznika ako nam je istinski jasno da to zaista želimo, otkrio je u emisiji "150 minuta" na Prvoj Dušan Blagojević, autor kanala "Blago za dušu".

"Možemo reći da su praznici vreme kada su sva naša osećanja pojačana, kako pozitivna, tako i negativna. Mnogi ljudi se preispituju, odluke i svoj život. Sam pritisak koji dolazi sa praznicima tera nas da gledamo mnoge koliko su nasmejani i srećni, zbog čega se pitamo da li i mi to imamo u vezi. Time možemo da objasnimo zašto dolazi do povećanog broja raskida", rekao je Dušan Blagojević i dodao:

"Dobro je da se preispitujemo. Ako se neko dvoumi da li da raskine pre ili posle praznika, mi savetujemo da to uradi pre praznika. Ne treba da odlaže odluku, jer treba da se zapita da li želi da dočeka praznike sa osobom koju ne voli ili da bude iskren i pošten prema sebi, kao i prema drugoj strani", otkrio je Blagojević, ističući da je svestan da mnogi misle da nije fer ostaviti osobu pred praznike.

"Zapitajte se šta je više fer, da budemo sa nekim sa kim ne vidimo sebe ili da ne budemo sa njim. To može da bude mač sa dve oštrice zato što romantični trenuci tokom praznika mogu da nam zamagle odluku, da nas navedu na preispitivanje da li zaista želimo da raskinemo. Potom mogu da nas dovedu do zbližavanja i stvaranja novih uspomena. Takođe, ako raskinemo pre praznika, dajemo sebi i drugoj strani šansu da provede praznike sa nekim ko će biti sigurnosna podrška i ko će mu u tom periodu pomoći da preboli. Praznici su period bez rada i tada možemo da se bavimo emocijama koje su problematične", istakao je Blagojević i otkrio da je muškarcima i ženama podjednako teško da raskinu.

"Postoje neka istraživanja koja kažu da žene pate više u trenutku raskida, ali muškarci duže pate. To je zbog toga što su žene više u dosluhu sa svojim emocijama i ne prezaju od toga da se suoče sa njima. Naš savet je da, kada se raskida, ne bežimo od svojih emocija, nego da ih pogledamo i suočimo se sa njima. Samim tim ćemo lakše preboleti. I muškarcima i ženama je teško da raskinu, ali raskid je ponekad neophodan i jako bolan", rekao je Dušan Blagojević.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)