Na ovu rekreaciju sam nekoliko puta pozvan. Nije se dogodilo da je probam. Obično završim pored bilijarskog stola, a pikado me ne privlači.

Elem, kugla za kuglanje nikada niije bila u mojim rukama i rešio sam da to stanje promenim.

Ne bih da ostanem dužan činjenicu da je Srbija velesila u tradicionalnom, sportskom kuglanju. Tu smo bez premca već godinama, slično kao u vaterpolu.

Ipak, moj izbor je američko kuglanje, jer se dovodi u vezu s ortacima, pivom, opkladama... I devojkama, što da ne. Neće ovo prvo nigde pobeći.

"Najpre treba da znaš da ćeš se ovde odlično zabaviti. Tako smo svi počeli. Sledeći korak je kad shvatiš koliko ne znaš o kuglanju. Neko se baš tu upali i poželi da nauči", govori Orfej Haliti i daje mi svoju kuglu od šest kilograma kojom ruši čunjeve na turnirima u Briselu, Minhenu, Budimpešti...

Vispreni lik, kreće se kroz život baš kao "lopta" koju izbacuje s tri prsta - klizi i pronalazi put, nema unazad.

Stojim na sred Kuglane Žabac i gledam u mašinu koja se kreće po pisti. Ne čisti prašinu nego stazu premazuje uljem. "To je uljni prikaz, patern. Svaki ima drugačiju mililitražu", opisuje Orfej.

kuglanje
Mondo - Akcijanje kuglanje

Postaje mi jasnije, ovde ima mnogo detalja, stvari nisu pravolinijske. Kugla za kuglanje ima svoje pore - kao ljudska koža. Staza za kuglanje ima svoj uljni prikaz, kao trag koji formula ostavlja na trkačkoj pisti. Profi kuglaš ima svoj stil, šarm i felš, baš kao vispreni zanatlija. To je utisak, ali pitanja je mnogo:

Kakve kugle postoje i koliko koštaju; u čemu je fora sa posebnim cipelama za kuglanje i gde se nabavljaju; na koji način tragovi na stazi određuju taktiku takmičara; koliko različitih izbačaja kugle postoji... Na kraju krajeva - šta je poenta?

Odgovori su u novoj epizodi Akcijanja, pogledajte:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.