IPAK JE TO OTVORENA RANA

Kako da znate da vam je TETOVAŽA inficirana? Ovo je 8 simptoma

Autor Stefan Tošović

Važno je da uvek budete svesni toga da je tetoviranje kontrolisano povređivanje kože – i zbog toga svoju tatu šaru morate da tretirate kao otvorenu ranu na koži, čijoj bi higijeni trebalo posvetiti dovoljno pažnje.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Iako se stanja koja ugrožavaju život dešavaju retko, odbijanje ili zanemarivanje lečenja inficirane tetovaže mogu da dovedu do ozbiljnijih komplikacija.

“Inficirane tetovaže će se u nekim situacijama same izlečiti, ali, takođe, može da se desi da se stanje pogoršava, pacijent prvo dobije povišenu temperaturu, groznicu, zatim sledi malaksalost do ozbiljnih stanja bolesti pa sve do sepse i smrti”, objašnjava dermatolog, dr Višeslav Tonković-Capin.

Nakon što uradite tetovažu doktori savetuju da je redovno čistite i održavate vlažnom. Trebalo bi da izbegavate naporne aktivnosti, obilno znojenje, prljavštinu spoljne sredine, pesak, sunce, slanu vodu, prašinu. Ako primetite bilo šta čudno, čudnu bol trebalo bi da se odmah obratite doktoru. Izdvojili smo 8 simptoma infekcije, na koje bi trebalo da obratite pažnju:

1. Gnoj – Najspecifičniji znak da je vaša tetovaža inficirana je ukoliko se iz nje cedi gnoj. Doktor Tonkovoć-Capin savetuje da je najbolje u ovakvom stanju posetiti odmah doktora, međutim, ako baš želite možete sami da probate da isperete ranu tečnim antibakterijskim sapunom, da je sami previjate i mažete 3-4 puta dnevno antibiotsku mast. Ako primetite da se stanje pogoršava, odmah idite u najbližu ambulantu.

2. Crvenilo i pulsirajuća toplota – Ukoliko primetite crvenilo oko tetovaže i pulsirajuću toplotu, budite sigurni da je vaša tetovaža inficirana, posetite doktora što je pre moguće dabiste dobili odgovarajuće lokalne i oralne antibiotike.

3. Otok i crvenilo – Ova pojava ne mora da znači nužno infekciju, međutim ukoliko potraje duže od tri dana ili se stanje pogorša, definitivno je reč o infekciji i trebalo bi posetiti doktora.

4. Pseudomonas bakterija ili gljivična oboljenja – Ova infekcija nastaje najčešće ako tetovirate predeo prstiju, stopala ili zglobova. Ukoliko nosite stare, usmrdele, mokre patike bez čarapa, već imate dijagnozu atletskog stopala, ili gljivice na noktima. Takođe, ako hodate bosi u teretani ili javnim tuševima, gde gljivice vole da se razvijaju, objasnio je doktor Tsipora Šeinhaus. Infekcije su najčešće crvene boje, tkivo je toplo, natečene i imaju specifičan miris. Gljivične infekcije su crvene prošarane belim mrljama. Za lečenje ovih infekcija doktor preporučuje čišćenje rastovorm od razblaženog belog vinskog sirćeta i vode uz upotrebu propisanih antibiotika.

5. Plikovi/Granulomi – Njihova pojava može da označava alergijsku rekaciju na boju, objasnila je doktorka Suzan Bard. Alergijska reakcija može da bude i svrab, koji se javlja najčešće kao rekacija na crvenu boju. Terapiju za ovu reakciju najbolje će prilagoditi dermatolog ili vaš izabrani doktor.

6. Mikobakterium bez tuborkuloze – Najlešće je posledica upotrebe prljave vode za razblaživanje mastila i boja. Vidljivo je kao jedna crvena, natečena kvrga i obično je povezana sa manjim ružičastim mrljama ili crvenim prugama uz ruku (ili nogu) prateći prirodni limfni tok sa ili bez natečenih žlezda u pazuhu (ili preponama). Ako mislite da možda bolujete od ovoga, potražite dermatologa ili stručnjaka za zarazne bolesti, koji vam može propisati oralne antibiotike.

7. Infekcije izazvane Ešerihijom koli – Tetovaže na području zadnjice, prepona ili stidne kosti su mesta povećanog rizika za nastanak infekcije, jer dolaze u kontakt sa fekalnom materijom, koja sadrži bakterije E. coli. Šeinhaus objašnjava da bi one mirisale, uključivale gnoj, a izgledale bi crveno i natečeno. Oralni antibiotici su neophodni odmah, čim se pojave znakovi, posetite doktorsku ordinaciju.

8. Virusne infekcije – Rizik od zaraze HIV-om, hepatitisom B ili hepatitisom C je mali, ali moguć. To se može dogoditi ako je oprema kontaminirana. “Oni ne bi bili prisutni kod akutnih znakova kože, ali ako imate i druge znake / simptome hepatitisa ili HIV-a, potražite svog lekara primarne nege na testiranju”, kaže Šeinhaus.

Važno je napomenuti:
Nelagodnost na mestu sveže tetovaže, svrab ili peckanje mogu biti normalna pojava nakon što ste dobili tetovažu. Ali ako imate bilo kakve dugotrajne simptome ili bilo koji drugi razlog za zabrinutost, najbolje je biti na oprezu i potražiti lekara što pre.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.