ZA INSPIRACIJU

6 ŽESTOKIH PIĆA koja su obožavali slavni KNJIŽEVNICI

Autor Stefan Tošović

Oskar Vajld, Edgar Alan Po i ekipa čuvenih pisaca, svako za sebe, imali su poseban ritual.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

FRENSIS SKOT FICDŽERALD

Autor klasika kao što su ‘Veliki Getsbi’ i ‘Neobičan slučaj Bendžamina Batona’ uživao je ispijajući Gin Rickey, koktel baziran na džinu. Navodno je Ficdžerald cenio džin jer ga se nije moglo lako osetiti u dahu.

OSKAR VAJLD

Enfant terriblesvetske književnosti, obožavao je jedno od najjačih alkoholnih pića – apsint. S obzirom na ideje koje je razvio u delima uživao ga je prekomerno, jer je i sam jednom prilikom izjavio da nakon nekoliko čaši apsinta vidiš stvari onakvima kakve jesu, strašne.

Možda će vas zanimati

ERNEST HEMINGVEJ

‘Zbogom oružje’, ‘Starac i more’ i druge majstorije izašle su iz pera genijalnog Hemingveja. On je uživao u koktelu Mojito, a jednako je proslavio to piće kao i havanski bar La Bodeguita del Medio u koji je stalno zalazio.

EDGAR ALAN PO

Otac horora, najpoznatiji po poemi ‘Gavran’ takođe je uživao ispijajući koktele. On se zainteresovao za Eggnog, koji se pravi od jaja, šećera, mleka, pavlake, brendija i ruma. S obzirom na snagu sastojaka, uopšte nas ne čudi koje su sve ideje padale na pamet starom Pou…

TRUMAN KAPOTE

Kapote potpisuje ‘Doručak kod Tifanija’, ali i kao drugi pre njega, i ljubav prema koktelima. Pio je Screwdriver, kojeg je zvao omiljenim sokom od pomorarandže. Stvar je samo, da se ovde s pomorandžom meša votka, pa nam je sad jasnije zašto je Kapote toliko uživao u svom soku.

DŽEK KERUAK

Autor kultnog romana ‘Na putu’ uživao je u Margariti, u koju se zaljubio na jednom od svojih putovanja kroz Meksiko. Tekila, limeta, so i Triple seca (sastojak za koktele od pomorandžine kore) sve su što vam je potrebno za ovaj fini napitak.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.