TEHNIKA

KRATAK KORAK, BRZ FINIŠ: Evo kako da popravite svoje trčanje!

Autor Stefan Tošović

Trkačke povrede se pogoršavaju svaki put kada vam peta udari u tlo.

KUKOVI
Pravilna dužina koraka je kraća nego što mislite. Vaša stopala bi trebalo da dodirnu tlo ispod kukova. Sve duže od toga se smatra „dosezanjem“, i proizvodi destruktivnu silu. Kako vaša stopala budu „udarala“ u tlo, snažni gluteusi (mišići zadnjice) će povući noge nazad ispod kukova i bezbedno vas odgurnuti napred.

STOPALA
Trkačke povrede se pogoršavaju svaki put kada vam peta udari u tlo. „To vas usporava i izaziva stres“, kaže Rick Fishell, trkački trener sa Akademije „Athletes Performance“, Carson, Kalifornija. Kako biste to sprečili, povucite stopalo ka cevanici, čim se odvoji od zemlje, a doskočite na prednji deo stopala.

STOMAČNI MIŠIĆI

Zategnite trbušne mišiće, jer vam oni pomažu da održite dobar stav (isturene grudi, ramena iznad kukova). Ali probajte da to ne činite svesno, jer na taj način odvlačite sebi pažnju, kaže Fishell. Umesto toga, aktivirajte trup izvodeći dinamično zagrevanje pre trčanja (npr. čučnjeve sa skokom).

RAMENA
Povucite ramena nazad, a lopatice na dole, prema zadnjim džepovima. Pomerite ruke dalje od ramena, kako biste uštedeli energiju. Nepravilni zamasi rukama vas mogu izbaciti iz dobrog stava i povećati rizik od povreda.

ŠAKE
Šake treba da budu blago povijene. Ako ih stegnete u pesnicu, podlaktice će biti napete i ometaće pravilan rad ramena. Ne nosite iPod ili bocu sa vodom u ruci, jer to može izazvati rotacije trupa, umesto pravog držanja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.