AKCIJANJE

ČIPS I PERTLA - S čim možemo da zapalimo vatru u šumi, ROBIN HUD iz Šumadije otkriva trikove za preživljavanje (VIDEO)

Autor Stefan Tošović

Željko Iličić Druid je savremeni domorodac, rendžer, humanitarac, vlasnik Azila za životinje Staro brdo u Lapovu, čovek od koga može mnogo toga da se nauči. On je Stefanov domaćin u uzbudljivoj epizodi Akcijanja.

druid
Izvor: Mondo - Akcijanje

Pet minuta vožnje od Spomenika Draži Mihaljoviću u Lapovu, preko pruge, iza zidina koje lukavo skrivaju svoju pozadinu, nalazi se Azil za konje Staro brdo, gde je autor Akcijanja otišao po svoju dozu korisnih lekcija.

Kažu da se čovek, generalno, otuđio od prirode, pa je ovo trebalo da bude neka vrsta zbližavanja. Naizgled jednostavna akcija…

“Moj otac je bio rendžer, lovočuvar. A deda je osnovao Lapovo kao grad. Naša kuća je nekada bila na mestu gde je danas Opština grada . Postoji priča da je Miloš Obrenović sa mojim dedom trampio lokacije: deda je njemu dao tu našu kuću, a zauzvrat dobio celo jedno brdo”, govori Druid, gleda iz dubine, kao da je stara duša.

“Ujutru pravimo plan rada. Ko će čime da se bavi u vezi sa imanjem. Neko obilazi konje, neko ribe u jezeru, cepamo drva, pravimo listu prioriteta”, opisuje.

U tu akciju je ušao naš momak iz grada: prvo nošenje stabala, trupaca, pa dalje…

“U prirodi najpre treba da budeš svestan svojih mogućnosti. Prvog i šestog sata boravka u šumi nisi jednako jak. Najviše smrzavanja događa se upravo kad je temperatura oko nule, ili u blagom plusu”, tvrdi.

Zbog toga je domaći zadatak za Stefana bio da nauči kako da zapali vatru tokom hajkinga.

“Magnezijumski štapić je korisna stvar. On je kao privezak. Čips lepo gori, kikiriki… To su neke stvari koje ljudi neretko imaju sa sobom kada krenu u šetnju šumom”, govori domorodac.

Pogledajte korisne lekcije u prvom delu Akcijanja iz Lapova:

Nastavak očekujte sledećeg utorka.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.