Da li ste ikada pustili svom detetu neku od emisija u kojima neko priprema hranu? Naučnici iz Nizozemske kažu da bi to trebalo da uradite!
Studija sprovedena na Univerzitetu u Tilburgu pokazala je da mališani koji su gledali zdravu hranu na televiziji skoro tri puta češće biraju zdrave grickalice kao što su voće ili koštunjavi plodovi, umesto slanih ili slatkih nezdravih grickalica.
Studija je obuhvatila 125 dece iz pet različitih škola, podeljenih u dve grupe. Obema grupama puštena je ista emisija o kuvanju, ali su deca iz prve grupe gledala pripremanje zdravih sastojaka, a druga pržene ili nezdrave hrane.
Deci je nakon toga ponuđeno da gricnu nešto, i mogli su da biraju između jabuka i krastavca, odnosno čipsa i slanih pereca. Mališani iz prve grupe 2,7 puta češće su birali zdravu užinu, prenosi "Pipl".
Rezultati studije objavljeni su u "Žurnalu nutricionističkog vaspitanja i ponašanja", prenosi taj list.
Zvezda može do Top4, a kakve su šanse Partizana: Softver izračunao sve o srpskim klubovima u plej-ofu Evrolige!
Kad ne smišlja Zvezdine pobede, onda je u Hramu Svetog Save: Sferopulos za MONDO o srpskoj kulturi, istoriji i Beogradu
Ispaljeni američki projektili na Rusiju: Preti velika eskalacija sukoba, Putin zapretio da će gađati Orešnikom
Sutra Dan žalosti u Srbiji zbog masakra na Cetinju: Doneta odluka na sednici Vlade
Srbiju očekuje ledena noć: Temperatura pada i na -18 stepeni, evo gde će biti najhladnije