
Deca koja često jedu brzu hranu, umesto domaćih, kuvanih obroka, rizikuju da smanje koeficijent inteligencije, objavili su naučnici sa Univerziteta u Londonu.
Istraživanje je sprovedeno na 4.000 dece uzrasta od tri do pet godina, iz različitih društveno-ekonomskih okruženja. Utvrđeno je da su deca koja su jela sveže obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni "džank" hranom pokazali opadanje u IQ poenima.
"Poznato je da hrana koju unosimo u sebe utiče na razvoj mozga. Ranije studije pokazale su efekte određenih namirnica, ali je ovo prvi put da testiramo efekat celih obroka podeljenih u određene tipove", rekla je dr Sofi fon Stam sa odeljenja za psihologiju Goldsmits Univerziteta u Londonu.
Nažalost, dodala je ona, roditelje uglavnom finansijska ili poslovna situacija sprečava da deci svakog dana pripremaju sveže i kvalitetne obroke, tako da se ne radi o pitanju izbora ili donošenja pogrešnih odluka.
"Mnogi ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem, i moraju uveče deci da naruče jeftinu picu siromašnu hranljivim sastojcima, umesto da kuvaju meso i povrće koje nemaju", objasnila je ona.
Deca koja su često jela brzu hranu u naredne dve godine su pokazala opadanje IQ-a od dva do pet poena, piše "Dejli mejl".
Fon Stamova je dodala da će rezultati istraživanja biti prezentovani i predstavnicima predškolskih i školskih ustanova, kako bi se istakla važnost kvalitetnih obroka i užina za decu.
(MONDO)
Istraživanje je sprovedeno na 4.000 dece uzrasta od tri do pet godina, iz različitih društveno-ekonomskih okruženja. Utvrđeno je da su deca koja su jela sveže obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni "džank" hranom pokazali opadanje u IQ poenima.
"Poznato je da hrana koju unosimo u sebe utiče na razvoj mozga. Ranije studije pokazale su efekte određenih namirnica, ali je ovo prvi put da testiramo efekat celih obroka podeljenih u određene tipove", rekla je dr Sofi fon Stam sa odeljenja za psihologiju Goldsmits Univerziteta u Londonu.
Nažalost, dodala je ona, roditelje uglavnom finansijska ili poslovna situacija sprečava da deci svakog dana pripremaju sveže i kvalitetne obroke, tako da se ne radi o pitanju izbora ili donošenja pogrešnih odluka.
"Mnogi ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem, i moraju uveče deci da naruče jeftinu picu siromašnu hranljivim sastojcima, umesto da kuvaju meso i povrće koje nemaju", objasnila je ona.
Deca koja su često jela brzu hranu u naredne dve godine su pokazala opadanje IQ-a od dva do pet poena, piše "Dejli mejl".
Fon Stamova je dodala da će rezultati istraživanja biti prezentovani i predstavnicima predškolskih i školskih ustanova, kako bi se istakla važnost kvalitetnih obroka i užina za decu.
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.