Porodica i roditeljstvo

Oprezno s paracetamolom u trudnoći, može da ima posledice na bebu

Izvor mondo.rs

Evo kakve posledice može da ima uzimanje paracetamola u trudnoći.

Žene koje uzimaju paracetamol u trudnoći rizikuju da dete kasnije ima bihejvioralne probleme, pokazala je nova studija.

Naučnici su utvrdili postojanje veze između trudnica koje uzimaju ovaj lek protiv bolova i dece koja su hiperaktivna ili imaju emocionalne probleme.

Paracetamol je verovatno jedan od najrasprostranjenijih lekova protiv bolova i smatra se bezbednim za uzimanje u trudnoći. Ipak, sve je više studija koje ukazuju na to da može da utiče na razvoj bebe u stomaku, a neke studije ga povezuju sa astmom, neplodnošću, autizmom.

Najnovija studija sprovedena na Univerzitetu u Bristolu analizirala je podatke 14.000 dece uzrasta od šest meseci do 11 godina. Koristeći upitnike i podatke iz škola u koju deca idu, naučnici su analizirali rezultate pamćenja mališana, njihov IQ, temperament i ponašanje. Zatim su te podatke uporedili sa tim koliko često su njihove majke uzimale paracetamol između 18. i 32. nedelje trudnoće.

Studija je "pronašla vezu" između uzimanja paracetamola i problema u ponašanju dece, uključujući hiperaktivnost i poremećaj nedostatka pažnje.

Posledice su bile najrpimetnije u uzrastu od tri godine, a smanjivale su se kada deca završe osnovnu školu.

Zbog novih otkrića naučnici apeluju na trudnice da uzimaju što manju dozu paracetamola i što je kraće moguće.

Dr Džejms Dir sa Univerziteta u Edinburgu takođe kaže da "trudnice treba da uzimaju paracetamol samo kada baš moraju, najnižu moguću dozu i što je kraće moguće".

Ipak, naučnici dodaju i da ne mogu sasvim sigurno da tvrde da li je posledice kod dece nastaju zbog infekcije ili nekog drugog problema zbog kojeg trudnice uzimaju taj lek ili zbog samog leka.

Povezane vesti

Tagovi