Trudnice koje jedu orahe, bademe i pinjole rađaju "pametnije" bebe, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja u kojem je učestvovalo 2.200 majki sa decom.

Španski naučnici sa Instituta za globalno zdravlje u Barseloni utvrdili su da su deca čije su majke tokom prvog tromesečja trudnoće jele tri puta nedeljno po 30 grama orašastih plodova imala bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija, pažnje i testovima memorije.

Orašasti plodovi su bogati folatima i esencijalnim masnim kiselinama za koje se veruje da se akumuliraju u delovima mozga odgovorim za pamćenje i koncentraciju.

"Ovo je prva studija koja je proučavala moguće dobrobiti konzumiranja orašastih plodova tokom trudnoće na dugoročni neurološki razvoj dece", kaže dr Florans Žinjak, koja je vodila istraživanje, prenosi "Dejli mejl".

"Tokom gestacije, mozak bebe prolazi kroz kompleksne procese, a ishrana majke u trudnoći jedan je od važnih faktora koji utiču na to i može da ima dugoročne posledice po neurološki razvoj."

Naučnici veruju da se pozitivan efekat konzumiranja orašastih plodova tokom trudnoće na kasnije sposobnosti deteta može objasniti visokim sadržajem folne kiseline i esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3 i omega-6 u ovom voću.

Pročitajte: Sedam najzdravijih orašastih plodova