Porodica i roditeljstvo

Sva deca su deca sa posebnim potrebama, sva imaju POTREBU ZA LJUBAVLJU

Autor Maja Gašić

Jedina želja roditelja dece sa Daunovim sindromom jeste da svojim mališanima pruže "normalan" život.

U skromnoj sali nekadašnje Mesne zajednice Gazela, a današnjem Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd, sastalo se društvo hrabrih.

Seminar posvećen deci sa Daunovim sindromom i njihovim porodicama, zapravo je više ličio na emotivan susret osoba koje prepoznaju bol i tugu jedni drugih, koje razumeju šta znači biti roditelj deteta ometenog u razvoju, a koje se svakodnevno bore za isto – da svojim mališanima pruže "normalan" život.

Povodom Dana deteta koji se u obeležava danas, 20. novembra, a u organizaciji Udruženja Down sindrom iz Beograda, juče je održan motivacioni seminar pod nazivom "Iz Prvog lica - da iz žrtve prerastete u uspešne borce", a kojem su prisustvovali roditelji dece sa Daunovim sindromom, vaspitači, defektolozi i studenti Defektološkog fakulteta.

Podgoričanka Sara Prelević, majka bliznakinja sa Daunovim sindromom, o čijoj hrabroj borbi da svojim ćerkama pruži "normalan" život uprkos nerazumevanju najuže porodice, uprkos predrasudama i osudama okruženja, još jednom je ispričala svoju životnu priču.

Mada je najavljena kao motivacioni govornik i "majka hrabrost", kako je u medijima nazivaju, Sara za sebe kaže da nije ni jedno ni drugo.

"Motivacioni govornici su oni koji imaju unapred spremljen govor, a ja vam samo pričam svoj život."

I istina, njen "motivacioni govor" je bio baš onavak kakav život najčešće i ume da bude - "zbrkan" i bez reda, protkan bolom, brigom, ali i neverovatnom nežnošću i ljubavlju. Jednom rečju - inspirativan.

"Nisam ja 'majka kraljica', niti 'majka hrabrost', kako me danas nazivaju. Ja sam ista ona majka kao i pre 11 godina, kada su se rodile Irma i Ilda, majka koja se bori svakog dana da svojim ćerkama pruži što bolji život“, rekla je Sara koja je svojevremeno za Mondo pričala o paklu kroz koji je prošla boreći se prvenstveno za Ildin i Irmin život, a potom i njihovo zdravlje i prihvatanje njenih divnih devojčica ne samo od strane okruženja, već i porodice.

Čelična mama Sara (MAGAZIN)
Izvor: MONDO

Ganute Sarinom pričom javljale su se i druge majke koje su redom otvarale dušu i pričale svoje životne priče. Suza je bilo, ali ne i tuge. Osećalo se olakšanje, zajedništvo, ponos i neizmerna ljubav. Jer, kako je jedna majka devojčice obolele od Daunovog sindroma rekla:

"Svako dete je dete sa posebnim potrebama. Svakome od njih je potrebna ljubav."

Ove hrabre majke razmenjivale su iskustva, bodrile jedna drugu, a apelovale su i na studente, buduće defektologe da imaju više razumevanja u radu sa decom s posebnim potrebama.

"Najvažnije je pružiti podršku roditelju, podariti mu znanje kako da postupa prema svom detetu koje ima Daunov sindrom ili je na neki drugi način ometeno u razvoju", rekla je Marija Pavlović, predsednica Udruženja Down sindrom Beograd i sama majka devojčice sa Daunovim sindromom.

Razgovarajući o izazovima s kojima se svakodnevno sreću, o balansiranju između posla i staranja o detetu, istakle su i potrebu za podrškom od strane državnih institucija u vidu finansijske podrške i izmene Zakona o radu, gde bi im se dala mogućnost da, na primer, posao obavljaju od kuće ili imaju status "roditelja-negovatelja"...


MONDO TV PRILOG: U OVOM KAFIĆU KAFA NAJVIŠE PRIJA