Porodica i roditeljstvo

Kad je vreme za istinu o Deda Mrazu (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Kad vas dete ozbiljno i otvoreno pita, da li postoji Deda Mraz, bolje bi bilo da ga ne lažete.

Čak i ako niste aktivno gradili kod deteta verovanje u Deda Mraza, velike su šanse da podmladak ipak veruje u da on postoji, zahvaljujući crtanim filmovima i reklamama koje nedeljama pred Novu godinu  pothranjuju taj mit.

Nema ničeg lošeg u tome, niko nije krenuo u srednju školu verujući da dobroćudni bradati dekica negde beleži da li smo bili dobri ili neposlušni tokom godine, ali… ako imate malo dete, možda se pitate kad je vreme da mu kažete istinu. Naročito ako se generalno pridržavate pravila da decu ne treba lagati.

A ako volite praznike, i trudili ste se da detetu dočarate magiju, i hranili mit o Deda Mrazu, biće vam još teže kad zdrava dečja logika otkrije par nedoslednosti u celoj toj priči.

Krenuće možda usputnim pitanjem "kako to da je kod mame na poslu bio Deda Mraz, pa je bio i jedan u vrtiću, a sad ih ima trojica samo u Knez Mihailovoj". Ili… "kako može za jednu noć da obiđe svu decu na svetu i šta ako neko živi u kući koja nema dimnjak". Ili će vršnjak iz obdaništa jednog dana reći da "njegova mama kaže da Deda Mraz ne postoji", i eto prvih pukotina.

Sledeće što možete da očekujete je da vas dete ozbiljno i otvoreno pita, da li postoji Deda Mraz. I kad se to desi, bolje bi bilo da ga ne lažete.

Čak i ako vi želite da nastavi da veruje, bar do iduće godine… Ako mislite da je dete još malo, znajte da ako je došlo vreme da vam postavi to pitanje, vreme je i da mu kažete istinu.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

"Ne postoji 'univerzalni pravi trenutak' da saopštite klincima da Deda Mraz ne postoji", kaže dr Glen Eliot, psiholog sa Univerziteta Kalifornije, prenosi WebMD. Pravi trenutak za vas je kad vaše dete počne da postavlja pitanja. "Važno je samo da svoje želje ostavite po strani i ne pokušavate da produžite vek trajanja te fantazije, samo zato što vi uživate u njoj, iako je dete spremno da prihvati realnost."

Ako vam je teško da to tek tako prevalite preko usta, kad vas dete pita da li Deda Mraz postoji, pitajte ga šta ono misli. I pustite malu glavicu da sama izvuče zaključak. A onda možete da iskoristite priliku i sa ozbiljnim čovečuljkom koji je preko noći odrastao popričate o pravom smislu praznika, i o tome da su novogodišnja i božićna tradicija samonačini da se iskaže ljubav prema članovima porodice, prijateljima i svima koji su nam dragi.

P.S. Isto važi i za Svetog Nikolu. Da se ne ponavljamo.

Pročitajte i ovo