Porodica i roditeljstvo

Zabavne mozgalice: Prijavite klince na takmičenje u logičkom razmišljanju!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Interesantno takmičenje u kojem deca treba da pokažu kreativnost.

Ovog proleća u dve faze biće održano "Brainfinity" takmičenje u "problem solvingu" i logičkom razmišljanju za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole, a organizuje ga Institut za moderno obrazovanje u saradnji sa Science on Stage Serbia.

"Brainfinity" je regionalno takmičenje na kom učenici timski rešavaju kreativne i logičke zadatke u realnom kontekstukoristeći sve prednosti informacionih tehnologija i na kom žiri čine naši najeminentniji nastavnici i stručnjaci u obrazovanju.

"Ovo je jedinstvena prilika za sve starije osnovce da razvijaju moždane vijuge, dobro se zabave i osvoje vredne nagrade. U okviru takmicenja prvo se održava 'Brainfinity' izazov  14. marta, a zatim i 'Brainfinity' finale, koje će biti 25. aprila", saopštio je Institut za moderno obrazovanje.

Šta je PROBLEM SOLVING?

Umesto da bubaju formule, činjenice i datume, "problem solving" zahteva od učenika da upotrebe svoje veštine razmišljanja da reše različite tipove otvorenih problema. Najbolji rezultati ostvaruju se kada učenici rade u grupi i kroz saradnju isprobavaju različita rešenja za određene probleme. "Problem solving" sastoji se od: kreativnog mišljenja (generisanja ideja) i kritičkog mišljenja (procenjivanja ideja). Za razliku od običnih zadataka i testova, u "problem solvingu" ne postoji samo jedno rešenje. On podrazumeva kombinaciju različitih pristupa i odgovara različitim stilovima učenja, zbog čega se odlično slaže sa metodom za razvoj višestruke inteligencije.

Sve prijavljene ekipe u izazovu online dobijaju tri zadatka na srpskom i engleskom jeziku koja rade dva sata sa bilo koje lokacije. Ekipe zatim rešenja šalju žiriju, a pet najboljih ekipa iz svakog razreda prolazi u finale, koje se održava u prostorijama Instituta za moderno obrazovanje u Beogradu, gde ih čekaju novi logički izazovi.

Da bi bila kompletna, svaka ekipa mora da ima svog nastavnika-mentora. Najbolje ekipe očekuju vredne nagrade, dok će nastavnici pobedničke ekipe dobiti jednogodišnje članstvo u Institutu za moderno obrazovanje i pristup najmodernijim obrazovnim resursima.

Cilj 'Brainfinity' takmičenja je da osposobi učenike da usvoje principe projektno orijentisane nastave i znanje iz škole primene u kontekstu koji je njima blizak. Problem solving je jedna od najefikasnijih nastavnih metoda za razvoj učenika. Zato su na 'Brainfinity' takmičenju učenici izuzetno angažovani, rešavaju zadatke bez stresa i straha od greške, jer ne postoji samo jedan ispravan odgovor.

Oni su detektivi, mali istraživači, putnici kroz vreme, preduzetnici koji imaju zadatak da reše određen izazov. Umesto štrebanja i mehaničkog učenja, 'Brainfinity' ujedinjuje znanje, snalažljivost i timski rad. Ovo takmičenje podstiče razvoj višestruke inteligencije kod dece, pa je stoga pogodno za sve tipove učenika: kreativce, logičare, bubalice, intuitivce...