Porodica i roditeljstvo

VTO u Srbiji: Sa kakvim se sve ograničenjima suočavaju parovi

Izvor mondo.rs

Povodom najavljenog povećanja broja finansiranih postupaka vantelesne oplodnje, udruženje Šansa za roditeljstvo izdalo je saopštenje u kojem su navedena trenutna ograničenja sa kojima se parovi u Srbiji suočavaju.

Informacija da će biti dozvoljen veći broj finansiranih postupaka od strane RFZO-a, te da neće više biti ograničenja za svaki šesti par u Srbiji koji se suočava s problemom neplodnosti velika je nada.

Naime, trenutno postoje ograničenja u vezi sa finansiranjem postupaka vantelesne oplodnje, te najave nadležnih da će biti omogućeni postupci bez ograničenja hrabre parove i daju nadu da ima rešenja i da će dobiti dugo iščekivano dete.

Koja su trenutna ograničenja u Srbiji?

Broj procedura za prvo dete: RFZO finansira 3 stimulisana pokušaja vantelesne oplodnjekoji se mogu uraditi u 18 klinika u Srbiji za prvo dete

Broj procedura za drugo dete: RFZO finansira 2 stimulisana pokušaja vantelesne oplodnje za drugo dete ukoliko je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom

Muškarci: Muškarci koji imaju dijagnozu azoospermije iako imaju zamrznut materijal za sada ne mogu na proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a. Veliki je broj parova koji su pogođeni ovim ograničenjem

Sekundarni strelitet: Ukoliko par ima jedno dete dobijeno prirodnim putem (seksualnim putem) a do trudnoće više ne dolazi – za sada ti parovi ne mogu na proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a.

Starosna granica za žene: ukoliko žena ima više od 42 godine taj par nema prava na finansirani postupak vantelesne oplodnje

Nestimulisani postupci: nije moguće da par ide na proceduru vantelesne oplodnje bez stimulacije (bez da žena prima hormonsku terapiju) iako je to realna potreba jer postoje žene kojima je iz medicinskih razloga zabranjeno da primaju terapiju, nažalost za sada je njima put do potomstva vantelesnom oplodnjom onemogućen.

Donacija: Iako imamo Banku reproduktivnih čelija i sve pravilnike donacija se za sada još uvek ne radi kod nas jer nemamo donore. I ovo je jedno od ograničenja. Zato parovi odlaze u inostranstvo kako bi ostvarili trudnoću uz pomoć doniranih ćelija, a te procedure su jako skupe i mnogim parovima nedostižne.

Sva ova ograničenja onemogućavaju parovima u Srbiji da ostvare trudnoću, te dobiju dete putem vantelense oplodnje. Samim tim najave predsednika Republike Srbije, ministra zdravlja i direktorke RFZO-a da neće više biti ograničenja donose mnogo novina u svet vantelesne oplodnje, a to upravo raduje Udruženje Šansa za roditeljstvo koje podržava u potpunosti sve ove promene.

Pročitajte i ovo: