Porodica i roditeljstvo

Zbog korona virusa TRUDNICE i porodilje užasno muče OVE DVE STVARI - doktorka otkriva i kako da ih se rešite

Autor Nataša Petrović

Pandemija korona virusa je teška za svakoga, ali čini se da je, uzevši u obzir skorašnje događaje, trudnicama ipak najteže.

Nedavno su u Nišu preminule majka i beba, a zatim i još jedna porodilja. Broj zaraženih trudnica veći je nego u prvom piku epidemije korona virusa u Srbiji, tako da je strah trudnica i porodilja sasvim razumljiv i opravdan.

"Jedna stvar koju sam primetila je da je sve veći broj žena koje muče anksioznost ili depresija", kaže ginekolog dr Britni Poler. "Zaista je sve više ovih problema, ne samo među trudnicama i porodiljama, već generalno među ženama".

Ona smatra da su izolacija i fizička distanca i te kako uticale na mentalno zdravlje žena.

"Više ne možemo da organizujemo malo slavlje iščekujući novog člana porodice", kaže doktorka, objašnjavajući da poštovanje preporučenih mera trudnicama pomaže da se ne zaraze, ali da se zbog toga osećaju "zatvoreno u sopstvenoj kući i ne uživaju u trudnoći".

I novopečene mame, jasno, osećaju se slično.

"Ne mogu bez bojazni da izađu da prošetaju sa svojom bebom, ne mogu da im dođu porodica ili prijatelji da im pomognu, tako da sve pada na njih i osećaju se veoma usamljeno".

Dr Poler naglašava da je uvek postojala stigma koja se tiče mentalnog zdravlja, a posebno kada je reč o ženama ili porodiljama.

"Mislim da su nas društvene mreže pogrešno ubedile da kada imate bebu morate da imate i sređenu kosu, da skuvate večeru i da budete srećni zbog svega toga".

Međutim, ona želi da podseti ljude da, kada je reč o mentalnom zdravlju – depresiji, anksioznosti, postporođajnoj depresiji... "to su uglavnom vrlo kompleksni hemijski i hormonski procesi koji nisu u našoj kontroli"

Zbog toga apeluje na sve žene da potraže pomoć, posebno sada jer kako ističe, to što ne možemo da se pridržavamo svojih uobičajenih navika može da nas "izbaci iz koloseka".

"Svi volimo stabilnost, a uz korona virus, kada se toliko fokusiramo na fizički aspekt zdravlja, mislim da zaboravljamo na mentalni apekt".

Doktorka kaže da pacijentkinje ponekad i ne umeju da prepoznaju problem, jer su simptomi suptilni.

"Često počinje nesanicom, ne mogu da spavaju ili ne mogu da zaustave misli".

Da biste se postarali i za svoje mentalno zdravlje, ona savetuje da svakog dana izdvojite nekoliko minuta za sebe, da razmišljate o sebi, da oslušnete svoja osećanja, da se postarate da dovoljno spavate, odmarate i da se zdravo hranite.

Mondo.rs

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.