VELIKI PLANOVI!

SRPSKI LEKAR KOJI JE UŠAO U ISTORIJU OTKRIVA: Srbija priprema još jednu transplantaciju materice, i to uskoro!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Supspecijalista reproduktivne medicine dr Milan Milenković otkrio plan za još jednu transplantaciju materice!

Izvor: Prva

Nakon što su prvi u svetu presadili matericu među jednojajčanim bliznakinjama, srpski lekari se spremaju da uskoro obave još jednu transplantaciju materice, ekskluzivno je otkrio ginekolog, supspecijalista reproduktivne medicine dr Milan Milenković.

"Imamo ženu kandidata i donora, transplantaciju bismo mogli da uradimo u naredna dva meseca," otkriva dr Milan Milenković

"U planu su nova presađivanja materice u Srbiji, trenutno imamo ženu koja je kandidat za transplantaciju i ima donora za matericu, ali nema za jajne ćelije. Njihov kvalitet opada s godinama i praksa je da ćelije onda donira mlađa žena. Zakon u Srbiji ovo dozvoljava, ali nažalost, to u praksi slabo funkcioniše. Ako to rešimo sada, transplantaciju bismo već mogli da uradimo u naredna dva-tri meseca," istakao je dr Milenković, koji je 2017. zajedno sa kolegama u Univerzitetskoj dečijoj klinici "Tiršova" prvi u svetu presadio matericu među jednojajčanim bliznakinjama.

Tada je žena (37) iz Srbije, koja je već rodila troje dece, odlučila da pomogne sestri koja je rođena bez materice, a iz presađenog organa je na svet prošle godine već stigla i prva beba.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Kurir)