Porodica i roditeljstvo

VAKCINA PROTIV KORONE ZA DECU IZ OVIH 5 GRUPA BIĆE NAJVAŽNIJA: Direktorka "Batuta" o vakcinaciji mališana 

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Dr Verica Jovanović o vakcini protiv korone za decu, ali i vakcinaciji trudnica.

Izvor: RTS/screenshot

Koja deca bi zaista trebalo da prime vakcinu, šta se preporučuje trudnicama i dojiljama, objasnila je direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Fajzer-Biontekova vakcina preporučuje se deci starijoj od 12 godina, uz saglasnost roditelja, kod izabranog pedijatra. Ko od njih bi trebalo obavezno da je primi? Direktorka Instituta "Batut", Verica Jovanović kaže da sledi izmena i preporuka stručno-metodološkog uputstva gde će se pedijatrima savetovati da u proces vakcinacije kao preporučenu imunizaciju uključe i vakcinaciju protiv kovida za uzrast dece od 12 do 15 godina.

"Deca sa retkim bolestima, gojazna, koja imaju visok krvni pritisak, bolesti pluća i maligne bolesti najverovatnije će biti prioriteti jer imaju povećan rizik od obolevanja. Kovid je prilično agresivan, ne bira i može dati komplikacije", naglašava Jovanovićeva.

Struka vakcinu preporučuje trudnicama, a majkama koje doje? Verica Jovanović ponavlja da trudnice, a svakako i dojilje, mogu da prime vakcinu.

"Naročito, kada govorimo o mladim majkama koje doje, preporuke se već nalaze u Stručno-metodološkom uputstvu, tako da svi stručnjaci, i ginekolozi i lekari opšte prakse su upoznati da je preporuka svakako već u primeni, da sve dojilje mogu da prime vakcinu", dodaje Jovanovićeva.

Kako naglašava, nema bojazni da će se bilo kakve neočekivane reakcije javiti niti kod majke, niti kod deteta. "Naš cilj je da se zaštiti pre sve širenje infekcije, obolevanje jer su majke tada umorne, njihov imunitet je dodatno oslabljen, i preporučuje se da se vakcinišu bez ikakvog rizika", zaključuje direktorka Batuta.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/RTS)