Porodica i roditeljstvo

SRPSKI PEDIJATRI IZNELI STAV O VAKCINACIJI DECE: Njihove reči trebalo bi da pročita svaki roditelj!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Udruženje pedijatara Srbije oglasilo se saopštenjem o vakcinaciji dece, dali savet roditeljima!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju protiv kovida 19 starijima od 12 godina, u skladu sa analizom aktuelne epidemiološke prilike u svetu i imajući u vidu karakteristike novog delta soja korona virusa.

"Doskorašnja epidemiološka situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije. Ovakva preporuka bila je utemeljena na iskustvu da su deca ređe oboljevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bili superprenosioci kovida 19. U skladu sa tim prioritet je bio da se vakciniše starije stanovništvo. Kako podaci u vezi sa novim (mutiranim) sojem virusa kovid 19 pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u ovoj populaciji, ali i značajno lakše i brže prenošenje kovida 19 na starije, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se vakcinišu deca starija od 12 godina", sapštio je predsednik udruženja prof. dr Georgios Konstantinidi.

Naročito se ovaj savet odnosi na ugrožene kategorije dece, hronične bolesnike uključujući i decu koju pate od gojaznosti ili šećerne bolesti, jer je rizik za težak oblik korone veći.

"Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju Fajzer -Biontek je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih (preko 95 odsto)", navode pedijatri.

Udruženje snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti (dece) i prevenciji širenja zaraznih bolesti. 

U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, UPS podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja i drugih.

"Zahvaljujući vakcinama, gotovo su eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna pretnja javnom zdravlju, i nema sumnje da je masovna imunizacija efikasan odgovor i u borbi protiv korona virusa", zaključuju pedijatri.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi