Džejms Bond je u knjigama i filmovima predstavljen kao gurman koji voli kvalitetnu hranu, vino i naravno martini, ali obavezno "shaken, not stirred".
Džejms Bond je u knjigama i filmovima predstavljen kao gurman koji voli kvalitetnu hranu, vino i naravno martini, ali obavezno "shaken, not stirred".
U stvarnosti, u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) radi kuvar koji vodi eksluzivni restoran u kome mogu da uživaju samo izabrani. Fred Defilipo (37) je ispekao zanat na Američkom kulinarskom institutu u Njujorku, a sada radi za Centralnu obaveštajnu agenciju kao glavni kuvar. On vodi restoran koji se nalazi na sedmom spratu.
On je, takodje, zadužen za privatne prostorije direktora CIA, Majkla Hejdena, gde se njemu i njegovim gostima hrana služi na skupocenom porcelanskom posudju sa CIA amblemom.
"Poslužujemo na sastancima direktora, zamenika direktora i visokog ešalona zaposlenih u CIA. Kada god imaju sastanak, mi smo obavezni deo", priča za Glas Amerike (VOA) Defilipo.
Pet dana u nedelji Defilipovi podredjeni služe vrhunsku hranu svakom radniku CIA kojem je dojadio meni u lokalnom kafeteriji ili restoranima brze hrane. Oni opslužuju 150 zaposlenih dnevno. Defilipo sprema jela koje naziva varijacijom bistro klasika. On menja meni svake nedelje da ni njemu ni mušterijama ne bi bilo dosadno.
Defilipo je do posla u CIA došao preko oglasa, pre četiri godine. Medjutim, on nije znao sa kojom firmom pregovara sve dok nije obavešten da je dobio posao.
"Pozvao sam i dobio malo informacija, nisu mi rekli ni gde se nalazi zgrada. Obavili smo kratak telefonski intervju, a oni su me detaljno proverili pre nego što sam došao. Posle toga su me pozvali i rekli gde se nalaze. Bio sam prilično šokiran", kaže Defilipo.
Špijunima koji vole slatko, on služi specijalni čokoladni tiramisu, dok ljubitelji špageta obožavaju njegov specijalitet sa morskim školjkama i graškom.
Recepte, naravo, nećete nikada saznati, jer na kraju krajeva, posao CIA je ipak čuvanje tajni.
(MONDO)
U stvarnosti, u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) radi kuvar koji vodi eksluzivni restoran u kome mogu da uživaju samo izabrani. Fred Defilipo (37) je ispekao zanat na Američkom kulinarskom institutu u Njujorku, a sada radi za Centralnu obaveštajnu agenciju kao glavni kuvar. On vodi restoran koji se nalazi na sedmom spratu.
On je, takodje, zadužen za privatne prostorije direktora CIA, Majkla Hejdena, gde se njemu i njegovim gostima hrana služi na skupocenom porcelanskom posudju sa CIA amblemom.
"Poslužujemo na sastancima direktora, zamenika direktora i visokog ešalona zaposlenih u CIA. Kada god imaju sastanak, mi smo obavezni deo", priča za Glas Amerike (VOA) Defilipo.
Pet dana u nedelji Defilipovi podredjeni služe vrhunsku hranu svakom radniku CIA kojem je dojadio meni u lokalnom kafeteriji ili restoranima brze hrane. Oni opslužuju 150 zaposlenih dnevno. Defilipo sprema jela koje naziva varijacijom bistro klasika. On menja meni svake nedelje da ni njemu ni mušterijama ne bi bilo dosadno.
Defilipo je do posla u CIA došao preko oglasa, pre četiri godine. Medjutim, on nije znao sa kojom firmom pregovara sve dok nije obavešten da je dobio posao.
"Pozvao sam i dobio malo informacija, nisu mi rekli ni gde se nalazi zgrada. Obavili smo kratak telefonski intervju, a oni su me detaljno proverili pre nego što sam došao. Posle toga su me pozvali i rekli gde se nalaze. Bio sam prilično šokiran", kaže Defilipo.
Špijunima koji vole slatko, on služi specijalni čokoladni tiramisu, dok ljubitelji špageta obožavaju njegov specijalitet sa morskim školjkama i graškom.
Recepte, naravo, nećete nikada saznati, jer na kraju krajeva, posao CIA je ipak čuvanje tajni.
(MONDO)