Ukusna, jednostavna za pripremu i zdrava, jela azijske kuhinje imaju brojne poklonike među gurmanima širom sveta. Recepti su prilagodljivi, tako da vaša kreativnost može da dođe do izražaja, a za istočnjačku notu dovoljno je upotrebiti neki od karakterističnih začina – đumbir, korijander, kari, cimet, crni susam...

Još jedna prednost jela iz ovog regiona koja može ohrabriti kuvare - početnike je to što je termička obrada uglavnom vrlo kratka. Pošto se namirnice seckaju na sasvim sitne komade, svega tri, četiri minuta dovoljna su vam i za kuvanje i za pečenje, a to znači da meso i povrće čuvaju svoju hranljivu vrednost.

Leto je pravo vreme za lagane obroke, pa vam donosimo recept za idealno osvežavajuće jelo koje možete napraviti veoma brzo. Neophodne sastojke možete kupiti u bolje snabdevenim supermarketima, kao i u prodavnicama zdrave hrane.

Šef kuhinje restorana "Ginger" u Grand Casinu Beograd Miloš Ristić za MONDO otkriva kako se prave sajgonske rolnice.

Zdrav obrok za desetak minuta

Za pripremu sajgonskih rolnica potreban vam je pirinčani papir, koji ćete pre filovanja potopiti u vrelu vodu na tridesetak sekundi. Zatim ga stavite na ravnu podlogu i – pustite mašti na volju.

Termički obrađen pirinčani papir prvo natopite kokosovim mlekom – ono će sjediniti sastojke koje ćete kasnije dodavati. Sledi zelena salata, a zatim šargarepa i krastavac sečeni na rezance.

Nakon toga dodaju se obarene pirinčane nudle, a zatim mun-bin sos. Dodajte listiće svežeg lososa, kao za suši, a bilo bi zgodno da nabavite i malo vasabija, koji je dobar za dezinfekciju, da biste bili sigurni da se nećete razboleti jer su svi sastojci u svežem stanju. Sledeće što vam je potrebno je surimi, koji se pravi od mesa krabe, a zatim dodajte hidžiki alge.

Kada završite sa tim, možete pustiti mašti na volju – slede začinske biljke. Slobodno upotrebite začin koji najviše volite – korijander, bosiljak, nanu... Bitno je samo da listići budu sveži.

Zatim dodajte mladi luk isečen na šnite, i seckani kikiriki koji će jelo učiniti hrskavim.

Sada će vam biti potrebno malo veštine: trebalo bi da sve to uvijete u rolnicu tako da sastojci ostanu – unutra.

Sajgonske rolnice služe se sa različitim sosevima, možete isprobati sve što vam se učini kao interesantna kombinacija, ali Miloš preporučuje da se držite lakih varijanti koje će jelu očuvati svežinu.

(MONDO/foto i video: Petar Stojanović)