Verovatno već znate da vino sadrži šećer, ali stručnjaci kažu da je udeo šećera mnogo manji nego što pretpostavljate. Evo koliko grama šećera ima čaša vašeg omiljenog vina.
Grožde, kao i svako drugo voce, sadrži šecer. Posledicno - ima ga i u vinu. Ali, cak i ako ste na dijeti, možda ne morate da se odreknete caše omiljenog vina uz rucak ili veceru, jer vam to nece pokvariti plan da ovog leta izgledate 'najbolje u životu'.
Vodici za zdravu ishranu preporucuju do 50 grama dodatog šecera dnevno (ovde se ne racuna onaj koji unesemo jeduci voce, recimo). Ali, Americka asocijacija za zdravlje srca ima nešto strože preporuke - do 25 grama u toku dana.
Dakle, iako se generalno ne preporucuje, manje kolicine šecera su OK.
Kako se vino uklapa u tu racunicu 'zdrav život, dobra linija, malo uživanja'?
Prema podacima Ministarstva za agrikulturu SAD, evo kako stoje stvari:
Kao što vidite, vino ne sadrži narocito veliku kolicunu šecera, osim desertnih vina, ocigledno. Udeo šecera može varirati u zavisnosti od proizvodaca, ali razlike su zanemarljive.
"Kolicina šecera koju sadrži caša vina nije ni blizu onoj koju ima caša soka", kaže nutricionista Džesika Kordin, a prenosi Yahoo Health.
Ukoliko ne preterujete sa kolicinom, nema nikakvog razloga da se odreknete vina cak i dok ste na dijeti.
Umesto da sebi uskratite cašu vina uz veceru, korisnije bi bilo da proverite koliko šecera sadrže "zdrave" proteinske štanglice za kojima tako lako posegnemo cak i kad vodimo racuna šta jedemo, ili, recimo, "dijetalni" napici, narocito gazirani.