Zvanje dobrog bariste (osobe koja se bavi pripremom i posluživanjem kafe na vrhunskom nivou), danas podrazumeva i veštinu ukrašavanja kafe penom od mleka, crtanja ukrasa i sličica. Upravo zahvaljujući ovoj vještini barista omogućava da pored čula ukusa u ispijanju savršene šoljice kafe uživamo i vizuelno.
Ukrašavanje kafe posledniih godina postaje sve popularnija umetnost (latte art), u kojoj u Crnoj Gori nema boljeg od Radula Dubljevića. Ovaj tridesetčetvorogodišnji Baranin, barmen u hotelu Princess, osvojio je lani titulu najboljeg bariste u Crnoj Gori nakon čega je prešao u sudije koji ocenjuju takmičare u ovoj kategoriji. "Takmičarsku karijeru" prekinuo je nakon trijumfa na prvom takmičenju ovakve vrste u Crnoj Gori jer je angažovan kao predavač na kursevima za bariste koje organizuje Udruženje barmena Crne Gore pa, kako objašnjava za MONDO, "nema smisla da se takmiči sa svojim učenicima".
Preporuku da pređe u sudije dobio je i od svojih kolega, jer je na prvom otvorenom prvenstvu Crne Gore, pored domaće konkurencije, bio bolji i od šampiona Češke i nekoliko vrhunskih barista iz Srbije. Da je vanserijski talenat za pripremanje espresa saznao je slučajno…
"Po obrazovanju ja sam kuvar, i na početku ugostiteljske karijere bavio sam se tim poslom. Sticajem okolnosti ušao sam u šank i ispostavilo se da se tu odlično snalazim a talenat za pripremanje espresa otkriven je slučajno. Na prvo takmičenje barista održano u Hard Rock café-u, pozvao me je veći veći poznavalac kafe od mene, Vlado Knežević, i desilo se da odmah pobedim u zaista jakoj konkurenciji. Tu sam prvi put uočio da neke stvari u pripremi kafe radim zbilja temeljnije od većine kolega što je potvrdio epilog takmičenja", priseća se Dubljević.
Vanserijski talenat za slikanje na penici od kafe bio je najavljen još u školskim danima.
"Sećam se da sam u školi na papiru nacrtao autoportret koji je oduševio jednu profesoricu likovnog sa Cetinja koja mi je kratko predavala u školi. Pitala me je da li crtam, slikam i kada sam odgovorio odrečno, objasnila je da imam taj talenat 'zaključan' u sebi", priča Rale, ili Rašo kako ga zovu njegovi drugovi ali i redovni gosti hotela Princess koji su imali priliku da uživaju u njegovim slikama na espresu.
Foto galerija Raletovih crteža na peni kafe:
Svoj likovni talenat ispoljava isklučivo na penici mleka na espresu.
"Ne volim da crtam na papiru ali bih voleo da moja ćerka Milena, koja je, da budem neskroman pa se tako izrazim - nasledila od mene taj likovni talenat, ostvari u ovoj umetnosti ako bude imala želju za time", objašnjava Dubljević i dodaje da on nije imao od koga da nauči ovu veštinu. "Napredovao sam malo pomalo, i sada sam već u 'formi' da mogu da ispunim većinu želja koju dobijem od gostiju i prijatelja koji vole da piju kafu sa mojim crtežima".
Slikanje na peni od mleka je teže od onog na papiru i upravo zbog toga u njemu posebno uživa. Najveći motiv mu je, kaže, reakcija gostiju kada dobiju espresso sa njegovim likovnim potpisom.
"Slikanje na peni od mleka je zahtevno jer je 'podloga' kratko postojana i sve mora brzo da se odradi brzo i bez greške jer nema brisanja. Uprkos tome, uvek sam motivisan za slikanje ne penici espresa zbog reakcije gostiju. Vidim da ih usrećim tom sličicom, a taj trenutak oduševljenja upravo je ono što čini doživljaj ispijanja espresa kompletnim. Kada radim u baru hotela kraj bazena, posmatram goste koji ustaju sa ležaljki i idu da traže svoj telefon kako bi uslikali sliku na kafi", priča Rale.
O "epizodi" sa jednim gostom iz Slovenije kojeg je oduševio slikom na espresu, u hotelu Princess još se priča…
"Zamolio me je da nacrtam njegov lik na kafi i to sam uradio. Slikao je šoljicu i potom fotografiju postavio na svoj Fejsbuk profil. Ubrzo nakon toga je uskliknuo oduševljeno jer se ispostavilo da je Fejsbuk prepoznao da je on na slici", priseća se uz osmeh Rale.
FOTO GALERIJA:
U hotelu Princess, odsedali su minule godine svi timovi ABA lige uoči meča sa Mornarom. Među njima "košarkaška sekcija" kluba za koji Rale navija.
"Uvek postoje gosti kojima sa dodatnim motivom pripremate espresso a meni je to prošle jeseni bio trener Crvene zvezde Dejan Radonjić. Naravno, nacrtao sam mu grb kluba za koji navijam, rekao bih od rođenja, i srce mi je bilo puno kada sam video da je bio oduševljen prvim jutarnjim espresom. Ne amo on već i članovi Zvezdine ekipe koji su se zatekli u tom tenutku u lobi baru", kaže Rale.
Imao je priliku da slikom na espresu oduševi i bivšeg ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori Jana Vitinga.
"Prilikom posete ambasadora Vitinga u hotelu, čovek iz protokola zamolio me je da na kafi naslikam lik Njegoša jer zna da je ambasador veliki zaljubljenik u lik i delo Petra II Petrovića Njegoša. Nažalost, nisam vidio reakciju gospodina Vitinga, ali su mi preneli da je bio oduševljen”, priča najbolji barista u Crnoj Gori.
O njegovim likovnim podvizima na peni mleka na espresu, priča se bar do Sankt Peterburga.
“Stalni gosti hotela, Rusi iz Sankt Peterburga su mi preneli anegdotu da su tokom razgovora u svom gradu pričali o Baru i pomenuli slike na kafi u Princessu, a čovjek koji je slušao, njihov sunarodnik ih je samo upitao - je li to Rašo?", kaže Dubljević.
Koliko je uvažavan i kao edukator na kursevima i seminarima koje organizuje Udruženje barmena Crne Gore potvrđuje i podatak da su njegova predavanja i treninge prošli i barmeni vodećih crnogorskih hotela (Hilton, Aman, Ridžent…). Na jednog je "učenika", priznaje, posebno ponosan.
"U početku moja supruga Marina se čudila koliko opaski i ocena imam za svaku kafu koju popijemo, kako prepoznajem toliko finesa u ukusu… Posle nekog vremena, i ona je postala sjajan degustator i poznavalac espresa", kaže Rale i priznaje da je njemu za uživanje u espresu potrebna jedna specijalna komponenta.
"Za mene je najveći užitak kada pijem kafu sa suprugom, a u društvu sina Alekse i ćerke Milene. Kad me pitaju koja je najbolja kafa, kažem –-ona koju pijete u krugu porodice”, zaključuje razgovor za MONDO Radul Rale Dubljević, najbolji slikar među baristima I najbolji barista među likovnim umetnicima, bar u Crnoj Gori.
Na kraju druženja sa Raletom, naravno, usledila je degustacija espresa uz podrazumevajuću ilustraciju na penici…
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Crvena zvezda se hitno oglasila saopštenjem: Trener Sferopulos je često i neopravdano na meti kritika!