
Udruženje čuvara srpske tradicije i običaja "Prela i posela", goste iz vegetarijanstvu naklonjene Evrope spremno dočekuje i vegetarijanskim specijalitetima, rušeći predrasude da je domaća trpeza nemoguća bez mesa.
U svojoj "Etno kući" u Lazarevcu i "Srpskoj kući" u Donjoj Toplici kod Mionice, "Prela i posela", pored prezentacije starih običaja, pesme i igre, narodnih nošnji, starih zanata i načina življenja, praktikuje i tradicionalan način pripremanja hrane - uglavnom u zemljanim posudama, na otvorenoj vatri.
Gosti koji ne jedu pečenje, svadbarski kupus i druge poslastice začinjene suvim mesom, kod njih ne ostaju ni gladni ni zanemareni - domaćini ih dočekuju starim receptima, kao što je pasulj "Duša tradicije", čiji recept poklanjaju čitaocima MONDA .
Zapečeni pasulj "Duša tradicije", pravi se ovako:
Uzme se zemljana posuda i do pola se napuni kuvanim pasuljem tetovcem, oceđenim od vode.
Izdinsta se najmanje kilogram crnog luka sečenog na režnjeve i stavi preko.
Preko se stavi sloj pečene paprike, pa sloj jabuka sečenih na tanke šnite, (može i nakiselih), da pokrije.
Na kraju dolazi sloj mlevenih oraha, debljine deset centimetara. Nalije se vodom od pasulja, da ogrezne.
Sve se zapeče u rerni kao prebranac.
Služi se uz domaći hleb, sezonsku salatu i izbor domaćih sireva.
Servirajte i neko od domaćih kvalitetnih vina, pa zadivite nepca posnim jelom naših prabaka.
Dragiša Simić i njegova supruga posvetili su život očuvanju i negovanju srpskih običaja, organizujući tradicionalnu svetkovinu "Prela i posela" širom zemlje. "Neka čuje naša zemlja cela, dok je srpskih prela i posela, krsne slave, vina, panaije, dotle biće i zemlje Srbije", moto je njihove organizacije, koja je za opremu nacionalnog štanda na Olimpijadi u Atini, odnela zlatnu medalju.
(MONDO)
U svojoj "Etno kući" u Lazarevcu i "Srpskoj kući" u Donjoj Toplici kod Mionice, "Prela i posela", pored prezentacije starih običaja, pesme i igre, narodnih nošnji, starih zanata i načina življenja, praktikuje i tradicionalan način pripremanja hrane - uglavnom u zemljanim posudama, na otvorenoj vatri.
Gosti koji ne jedu pečenje, svadbarski kupus i druge poslastice začinjene suvim mesom, kod njih ne ostaju ni gladni ni zanemareni - domaćini ih dočekuju starim receptima, kao što je pasulj "Duša tradicije", čiji recept poklanjaju čitaocima MONDA .
Zapečeni pasulj "Duša tradicije", pravi se ovako:
Uzme se zemljana posuda i do pola se napuni kuvanim pasuljem tetovcem, oceđenim od vode.
Izdinsta se najmanje kilogram crnog luka sečenog na režnjeve i stavi preko.
Preko se stavi sloj pečene paprike, pa sloj jabuka sečenih na tanke šnite, (može i nakiselih), da pokrije.
Na kraju dolazi sloj mlevenih oraha, debljine deset centimetara. Nalije se vodom od pasulja, da ogrezne.
Sve se zapeče u rerni kao prebranac.
Služi se uz domaći hleb, sezonsku salatu i izbor domaćih sireva.
Servirajte i neko od domaćih kvalitetnih vina, pa zadivite nepca posnim jelom naših prabaka.
Dragiša Simić i njegova supruga posvetili su život očuvanju i negovanju srpskih običaja, organizujući tradicionalnu svetkovinu "Prela i posela" širom zemlje. "Neka čuje naša zemlja cela, dok je srpskih prela i posela, krsne slave, vina, panaije, dotle biće i zemlje Srbije", moto je njihove organizacije, koja je za opremu nacionalnog štanda na Olimpijadi u Atini, odnela zlatnu medalju.
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.