Evo šta kažu stručnjaci.
Desi se ponekad da otvorimo vino, a onda ne završimo flašu. Prva reakcija je, naravno, da je stavimo u frižider, gre'ota da se baci. A šta misle strucnjaci?
"Svaki put kad otvorite vino, vi investirate nešto, i trebalo bi da tu flašu 'završite' u toku noci", kaže Kolin Lili, somelijer u vinariji Andreti u Kaliforniji.
"Kad popijete, recimo, pola flaše, vi imate jedan poveci vazdušni 'džep'. Tokom vremena, kad je vino u dodiru sa suviše vazduha, fenoli (komponente koje odreduju ukus vina) ce se raspasti i ukus ce postati znatno lošiji."
Da li je OK da boca stoji otvorena dan ili dva?
"Ne, tako bacate novac. Naceto vino ce nastaviti da propada sve brže, kako vreme prolazi", objašnjava Lili.
"Kad otvorite flašu vina, najbolje je da je popijete tokom narednih šest sati", savetuje on.
Što duže vino stoji, nakon što je jednom otvoreno, to se više menja ukus. Oksidacija radi svoje, ali ne na onaj dobar nacin.
Nakon 24 sata, ukus je znacajno promenjen. Iako je vino i dalje "bezbedno", u smislu da necete pokvariti stomak niti išta slicno, necete toliko uživati u sledecoj caši.
Posle dva ili tri dana, ukus se menja toliko da ce postati neprijatan.
Da biste ovaj proces usporili, postarajte se da flašu zatvorite originalnim pampurom i stavite je u frižider, prenosi "Hafington post".
Mada, kad sve ovo uzmete u obzir... Prosto završite tu flašu iste veceri.
I, da ne zaboravimo: ista "pravila" važe i ako vino koristite za kuvanje.