U Beogradu se prodaje i pije mleko vrlo dobrog kvaliteta, pokazala je analiza Pokreta za zaštitu potrošača.
U Beogradu se prodaje i pije mleko vrlo dobrog kvaliteta, ali i dalje treba raditi na njegovom poboljšanju, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Pokretu za zaštitu potrošača Beograd na prezentaciji analize kvaliteta mleka.
Prema nalazima Pokreta, najkvalitetnija mleka u beogradskim prodavnicama su pasterizovano "Imlekovo", sterilizovano "Subotičke mlekare" i čokoladna mleka "Dukata" i "Imleka".
Prema rečima predsednika Pokreta Petra Bogosavljevića, "Milka" iz Kovina, "Valleta" iz Guče i "Mladost" iz Kragujevca eliminisani su iz istraživanja "zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta", a to se, kako je dodao, dešavalo i u ranijim istraživanjima.
"Kvalitet mleka Šabačke mlekare je opao u odnosu na prethodnu godinu", rekla je predsednica komisije Vera Katič i objasnila da je njihovo čokoladno mleko "bleđe boje i drugačijeg ukusa".
Istraživanje koje je obuhvatilo mikrobiološke i hemijske analize, proveru boje, ukusa, mirisa, izgleda i sadrzaja mleka, sprovedeno je 10. jula na 26 uzoraka mleka domaćih i stranih proizvođača.
"Svaki potrošač mora da bude bezbedan sa stanovišta zdravlja, najvažnije je obezbediti ravnopravnu konkurenciju proizvođača, a oni su i najodgovorniji za kvalitet", istakao je Petar Bogosavljević.
Na konferenciji za novinare je još rečeno da u odnosu na decembar 2006. godine kada je rađeno prethodno istraživanje pasterizovano mleko poskupelo za 33,9 odsto i prosečna cena mu je 52,64 dinara.
Prosečna cena sterilizovanog mleka je 70,66 dinara, a čokoladnog 93.48 dinara.
(Beta)
Prema nalazima Pokreta, najkvalitetnija mleka u beogradskim prodavnicama su pasterizovano "Imlekovo", sterilizovano "Subotičke mlekare" i čokoladna mleka "Dukata" i "Imleka".
Prema rečima predsednika Pokreta Petra Bogosavljevića, "Milka" iz Kovina, "Valleta" iz Guče i "Mladost" iz Kragujevca eliminisani su iz istraživanja "zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta", a to se, kako je dodao, dešavalo i u ranijim istraživanjima.
"Kvalitet mleka Šabačke mlekare je opao u odnosu na prethodnu godinu", rekla je predsednica komisije Vera Katič i objasnila da je njihovo čokoladno mleko "bleđe boje i drugačijeg ukusa".
Istraživanje koje je obuhvatilo mikrobiološke i hemijske analize, proveru boje, ukusa, mirisa, izgleda i sadrzaja mleka, sprovedeno je 10. jula na 26 uzoraka mleka domaćih i stranih proizvođača.
"Svaki potrošač mora da bude bezbedan sa stanovišta zdravlja, najvažnije je obezbediti ravnopravnu konkurenciju proizvođača, a oni su i najodgovorniji za kvalitet", istakao je Petar Bogosavljević.
Na konferenciji za novinare je još rečeno da u odnosu na decembar 2006. godine kada je rađeno prethodno istraživanje pasterizovano mleko poskupelo za 33,9 odsto i prosečna cena mu je 52,64 dinara.
Prosečna cena sterilizovanog mleka je 70,66 dinara, a čokoladnog 93.48 dinara.
(Beta)