Ispravnost voća, povrća i ostalih životnih namirnica u Srbiji je na zadovoljavajućem nivou, a prisustvo pesticida beleži se u retkim slučajevima, tvrde u Ministarstvu zdravlja Srbije.
Ispravnost voća, povrća i ostalih životnih namirnica u Srbiji je na zadovoljavajućem nivou, a prisustvo pesticida beleži se u retkim slučajevima, tvrde u Ministarstvu zdravlja Srbije.
Prema rezultatima laboratorijskih ispitivanja sanitarnih inspektora Ministarstva zdravlja, trend neispravnosti svih životnih namirnica u našoj zemlji se smanjuje. Inspektori svakodnevno kontrolišu zdravstvenu ispravnost namirnica u proizvodnji, prometu, ugostiteljstvu, objektima društvene ishrane, predškolskim, školskim, zdravstvenim i drugim ustanovama.
Inspektori su od januara do maja ove godine uzeli ukupno 14.710 uzoraka namirnica da bi ispitali njihovu zdravstvenu ispravnost. Neispravno je bilo 739 uzoraka, što iznosi 5,02 odsto. U istom periodu uništeno je 9.971,47 kilograma neispravnih namirnica, navode u Ministarstvu zdravlja.
U ovom ministarstvu kažu da je procenat zdravstveno neispravnih namirnica u 2005. iznosio 11,9, u 2006. 12,8, a u 2007. godini 6,4 odsto.
U pogledu hemijske neispravnosti, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ona je u 2006. godini iznosila 8,7 odsto za voće i proizvode od voća, a 1,98 odsto za povrće i proizvode od povrća. Te godine je hemijska neispravnost zbog prisustva pesticida registrovana samo u jednom uzorku povrća, kažu u Ministarstvu zdravlja.
Predsednik UO Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov kaže za "Press" da se građani ovoj organizaciji najmanje žale na voće i povrće.
"Danas i na pijacama, ne samo u supermarketima, proizvođači imaju deklaraciju na kojoj piše gde je, šta i kako proizvedeno. To je dobro. S druge strane, nije dobro što nemamo zakon o hrani", kaže Popov.
U Pokretu za zaštitu potrošača tvrde da takođe imaju malo primedbi na kvalitet voća i povrća.
Do 2009. godine sve prodavnice će morati da imaju sertifikate koji će biti sigurnost trgovcima, a najviše kupcima, da su određene namirnice zdravstveno ispravne i kvalitetne. Prva kompanija u Srbiji koja poseduje Sertifikat za sistem upravljanje kvalitetom, prema standardima ISO 90001 i HACCP sistema, još od oktobra 2007. je "Delta Maksi".
(MONDO)
Prema rezultatima laboratorijskih ispitivanja sanitarnih inspektora Ministarstva zdravlja, trend neispravnosti svih životnih namirnica u našoj zemlji se smanjuje. Inspektori svakodnevno kontrolišu zdravstvenu ispravnost namirnica u proizvodnji, prometu, ugostiteljstvu, objektima društvene ishrane, predškolskim, školskim, zdravstvenim i drugim ustanovama.
Inspektori su od januara do maja ove godine uzeli ukupno 14.710 uzoraka namirnica da bi ispitali njihovu zdravstvenu ispravnost. Neispravno je bilo 739 uzoraka, što iznosi 5,02 odsto. U istom periodu uništeno je 9.971,47 kilograma neispravnih namirnica, navode u Ministarstvu zdravlja.
U ovom ministarstvu kažu da je procenat zdravstveno neispravnih namirnica u 2005. iznosio 11,9, u 2006. 12,8, a u 2007. godini 6,4 odsto.
U pogledu hemijske neispravnosti, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ona je u 2006. godini iznosila 8,7 odsto za voće i proizvode od voća, a 1,98 odsto za povrće i proizvode od povrća. Te godine je hemijska neispravnost zbog prisustva pesticida registrovana samo u jednom uzorku povrća, kažu u Ministarstvu zdravlja.
Predsednik UO Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov kaže za "Press" da se građani ovoj organizaciji najmanje žale na voće i povrće.
"Danas i na pijacama, ne samo u supermarketima, proizvođači imaju deklaraciju na kojoj piše gde je, šta i kako proizvedeno. To je dobro. S druge strane, nije dobro što nemamo zakon o hrani", kaže Popov.
U Pokretu za zaštitu potrošača tvrde da takođe imaju malo primedbi na kvalitet voća i povrća.
Do 2009. godine sve prodavnice će morati da imaju sertifikate koji će biti sigurnost trgovcima, a najviše kupcima, da su određene namirnice zdravstveno ispravne i kvalitetne. Prva kompanija u Srbiji koja poseduje Sertifikat za sistem upravljanje kvalitetom, prema standardima ISO 90001 i HACCP sistema, još od oktobra 2007. je "Delta Maksi".
(MONDO)