Poznavaoci dobre hrane u Americi potpuno su poludeli za jednim afričkim voćem, koje ostalu hrane čini slatkom bez dodavanja šećera.
Poznavaoci dobre hrane u Americi potpuno su poludeli za jednim afričkim voćem, koje ostalu hrane čini slatkom bez dodavanja šećera. Ova bobičasta voćka pod nazivom synsepalum dulcificum, posebno je interesantna naučnicima koji tragaju za načinima stimulacije apetita.
Ova sitna bobica, po izgledu slična šipku, prirodno raste u Africi, a u Ameriku je doneta pre nekoliko decenija i dobro uspeva na Floridi. U SAD, egzotične vrste tropskog voća sve češće se nalaze u prodavnicama, a među prvima je primetio Kurtis Mozi, kome je prodavac u rasadniku uporno pokušavao da proda drvo na kome raste "čudotvorno voće".
"Pitao sam ga šta je uopšte 'čudotvorno voće', a on mi je rekao da je iz Afrike i da kad ga pojedeš, čak i limun posle njega ima sladak ukus. Pojeo sam bobicu, a onda zagrizao limun i nisam mogao da verujem", ispričao je za Glas Amerike (VOA) Kurtis Mozi.
Sama voćka gotovo je bez ukusa, ali nešto u njenom sastavu neutrališe receptore za kiselo i gorko, tako da menja prirodni ukus druge hrane. U kombinaciji sa agrumima i kiselim voćem uopšte, čudotvorno voće izaziva ukus slatkog, dok slatku hranu čini još slađom.
Na degustacijama, poznavaoci dobre hrane spremni su da skupo plate "čudotvorno voće". Mozi je u tome video priliku za dobar biznis.
"U rasadnicima u kojima sam kupovao biljke pitao sam ljude može li se zaraditi na 'čudotvornom voću'. Govorili su mi da ne može i da je to samo prolazna novotarija. Rasadnici su tu duže od mene, i verovao sam im na reč, ali sam ipak nastavio da ga sadim".
Sad samog sebe zove 'čovekom čudotvornog voća'. Poseduje već više od hiljadu stabala i brojne kupce u Americi i inostranstvu. Između ostalih, snabdeva i neke gurmanske prodavnice i restorane u Njujorku.
Nekoliko istraživačkih instituta takođe se interesuju za ovu biljku. Neki su je ispitivali kao moguću zamenu za šećer, posebno za potrebe dijabetičara. Tim naučnika iz bolnice Mount Sinai u Miamiju planira da istraži da li ovo voće može učiniti hranu ukusnijom za pacijente koju boluju od raka i koji primaju hemoterapiju. Za potrebe tog istraživanja, koje počinje u avgustu, čudotvorno voće obezbediće botanička bašta u Ferčajldu.
"Jedan od velikih problema kod hemoterapije je gubitak težine kod pacijenata, koji ne mogu da jedu, jer im hrana ima neprijatan ukus. A počelo je tako što je jedan od naših volontera u botaničkoj bašti, inače osoba koja je primala hemoterapiju, spomenuo svom doktoru mogućnost upotrebe čudotvornog voća", kaže Bil Kembel kustos botaničke bašte.
Kertis Mozi takođe sarađuje sa jednom biotehnološkom kompanijom, koja istražuje moguću medicinsku upotrebu 'čudotvornog voća'. Njegov cilj je, kako kaže, da svi uživaju u tom čarobnom ukusu. "Ali, koristiti ga da bi se ljudima pomoglo da budu zdravi - tek to bi bila prava čarolija", zaključuje Mozi.
(MONDO)
Ova sitna bobica, po izgledu slična šipku, prirodno raste u Africi, a u Ameriku je doneta pre nekoliko decenija i dobro uspeva na Floridi. U SAD, egzotične vrste tropskog voća sve češće se nalaze u prodavnicama, a među prvima je primetio Kurtis Mozi, kome je prodavac u rasadniku uporno pokušavao da proda drvo na kome raste "čudotvorno voće".
"Pitao sam ga šta je uopšte 'čudotvorno voće', a on mi je rekao da je iz Afrike i da kad ga pojedeš, čak i limun posle njega ima sladak ukus. Pojeo sam bobicu, a onda zagrizao limun i nisam mogao da verujem", ispričao je za Glas Amerike (VOA) Kurtis Mozi.
Sama voćka gotovo je bez ukusa, ali nešto u njenom sastavu neutrališe receptore za kiselo i gorko, tako da menja prirodni ukus druge hrane. U kombinaciji sa agrumima i kiselim voćem uopšte, čudotvorno voće izaziva ukus slatkog, dok slatku hranu čini još slađom.
Na degustacijama, poznavaoci dobre hrane spremni su da skupo plate "čudotvorno voće". Mozi je u tome video priliku za dobar biznis.
"U rasadnicima u kojima sam kupovao biljke pitao sam ljude može li se zaraditi na 'čudotvornom voću'. Govorili su mi da ne može i da je to samo prolazna novotarija. Rasadnici su tu duže od mene, i verovao sam im na reč, ali sam ipak nastavio da ga sadim".
Sad samog sebe zove 'čovekom čudotvornog voća'. Poseduje već više od hiljadu stabala i brojne kupce u Americi i inostranstvu. Između ostalih, snabdeva i neke gurmanske prodavnice i restorane u Njujorku.
Nekoliko istraživačkih instituta takođe se interesuju za ovu biljku. Neki su je ispitivali kao moguću zamenu za šećer, posebno za potrebe dijabetičara. Tim naučnika iz bolnice Mount Sinai u Miamiju planira da istraži da li ovo voće može učiniti hranu ukusnijom za pacijente koju boluju od raka i koji primaju hemoterapiju. Za potrebe tog istraživanja, koje počinje u avgustu, čudotvorno voće obezbediće botanička bašta u Ferčajldu.
"Jedan od velikih problema kod hemoterapije je gubitak težine kod pacijenata, koji ne mogu da jedu, jer im hrana ima neprijatan ukus. A počelo je tako što je jedan od naših volontera u botaničkoj bašti, inače osoba koja je primala hemoterapiju, spomenuo svom doktoru mogućnost upotrebe čudotvornog voća", kaže Bil Kembel kustos botaničke bašte.
Kertis Mozi takođe sarađuje sa jednom biotehnološkom kompanijom, koja istražuje moguću medicinsku upotrebu 'čudotvornog voća'. Njegov cilj je, kako kaže, da svi uživaju u tom čarobnom ukusu. "Ali, koristiti ga da bi se ljudima pomoglo da budu zdravi - tek to bi bila prava čarolija", zaključuje Mozi.
(MONDO)