Osobe koje uvek kasne
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Australijski naučnik dr Karl Kruselnicki kaže da osobe koje uvek kasne spadaju u neku od četiri tipa ličnosti - sanjar, užurbani tip, perfekcionista ili buntovnik. Ukoliko želite da prestanete da kasnite, odredite koji ste od ova četiri tipa, a onda pročitajte i kako da "prevarite" sebe.

Sanjar

Reč je o osobama koja imaju nerealna očekivanja o onome što treba da urade i koliko im za to treba vremena.

Sebi najčešće govore da im treba minut da se istuširaju, 30 sekundi da se obuku i ostaće im vremena da jedu pre nego što izađu iz kuće. Daće sebi 20 minuta da stignu do mesta do kojeg im treba barem pola sata, usput će ubediti sebe da definitivno imaju vremena da svrate i do pošte, a možda i da kupe neku knjigu jer im i za to, navodno, treba minut.

Naravno, za sve to treba mnogo više vremena nego što sanjar misli, pa će uvek zakasniti gde god da ide.

Dr Karl kaže da je ključ u tome da sanjari počnu da koriste aplikacije koje će im pomoći da shvate koliko im treba vremena za sve. Ili, na primer, da mere koliko vremena im treba da pojedinih mesta, koliko dugo se tuširaju i slično, da bi stekli realniju predstavu o tome.

Užurbani tip

Ovi ljudi jednostavno vole da sve rade na brzinu i da uvek negde žure. Užurbani tip će svaku obavezu ostaviti za "pet do 12", mrzi da čeka pa će radije krenuti na zakazano mesto malo kasnije da ne bi čekao nekog 15 minuta.

Veruju da bolje funkcionišu pod sresom, kada imaju rok… Dr Karl preporučuje da, ako ste ovaj tip osobe, dozu adrenalina dobijete iz fizičke aktivnosti, a ne tako što ćete uvek kasniti i puštati ljude da vas čekaju.

Perfekcionista

Ovaj tip osobe će previše vremena izgubiti posvećujući se detaljima – da li su dobro stavile ajlajner, da li zategnut prekrivač na krevetu… i na kraju, kasne.

Dr Kruselnicki kaže da morate da prestanete da se opterećujete tako nevažnim stvarima i da shvatite da je, u većini slučajeva, važnije da sve završite na vreme, nego da sve bude savršeno.

Buntovnik

Ove osobe namerno kasne jer na taj način pokazuju svoje buntovništvo i suprotstavljaju se drugima. Mrze da im neko govori šta da rade i žele da se suprotstave društvenim normama tako što odbijaju da dođu na vreme bilo gde.

Sa njima je teško izaći na kraj.

Ukoliko volite da kasnite, trebalo bi da znate da time ne poštujete vreme drugih i da to ima uticaj na to drugo ljudsko biće, a ne na celo društvo.

Uvek kasnite? Pročitajte OVO!