Hleb i mršavljenje, hleb za doručak
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

"Parče hleba ujutru dovodi do slabijeg odgovora glukoze i manje goji nego isto to parče hleba pojedeno uveče", kaže vodeća autorka studije dr Danijela Jakubovic.

Ona tvrdi da je doba dana - kada jedete i koliko često jedete - mnogo važnije od toga šta jedete i koliko kalorija unosite.

Studija je pokazala da su ljudi koji su jeli obilan doručak, malo manje obilan ručak i malu večeru izgubili četiri puta više kilograma u odnosu na osobe koje su jele šest obroka tokom dana.

U ovom testiranju su učestvovali ljudi oboleli od dijabetesa i gojazne osobe, ali je ovo dobar indikator kako bi prosečna osoba mogla da skine višak kilograma.

Nutricionistkinja Suzi Barel saglasna je sa rezultatima studije.

"Postoji više dokaza koji pokazuju da je vreme obroka i distribucija ugljenih hidrata tokom dana važan deo mršavljenja i dugoročne kontrole kilaže", kaže ona.

"Optimalna glukoza, i samim tim regulacija insulina, najmoćnija je stvar koju svako od nas može da uradi da bi dugoročno održao zdravlje i vitku liniju, a unošenje kontrolisane količine ugljenih hidrata je najlakši način da se to postigne".

Na primer, nutricionistkinja kaže da je tost hleb sa puterom od kikirikija i bananom, na primer, odličan obrok za početak dana.