Boja ljuske nije pokazatelj svežine jaja, odmah da razjasnimo. Takođe, treba da znate i da je pogrešno mišljenje da su svetlosmeđa jaja hranljivija.

Neke ptice, zbog kamuflaže, ljusku boje pigmentom protporfirina koji se dobija razdvajanjem hemoglobina. Takva jaja su svetlosmeđa, a ptice lakše mogu da ih sakriju u prirodi i sačuvaju od drugih životinja.

Isto važi i za kokoške - različite vrste nose jaja različite boje i to nema nikakve veze sa kvalitetom i svežinom jaja.

Da li su jaja sveža ili ne, možmo da proverimo tek kada jaja kupimo i to tako što ćemo u dublju providnu posudu sipati hladnu vodu, ubaciti jaje i gledati sledeće:

I još jedan savet: kada kupite jaja, nemojte ih držati u vratima frižidera - brže će se pokvariti jer su na tom mestu često izložena promenama temperature zbog otvaranja i zatvaranja frižidera.

Najbolje je da ih držite na temperaturi koju možete da održavate ili preciznije - da ih u kutiji držite na srednjoj polici frižidera.

S obzirom na to da je ljuska jajeta prilično propustljiva, preporučuje se da jaja držite dalje od sirovog mesa, da biste izbegli potencijalnu zarazu.

Da li je opasno kad žumance pozeleni?

Jaja koja su hit na Twitteru