Povrće koje može da bude i škodljivo
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Ako patite od gorušice

Određena supstanca u paradajzu i proizvodima koji sadrže paradajz može da izazove gorušicu. Ako ste skloni gorušici i problemima sa digestivnim traktom, pokušajte da izbacite paradajz u bilo kojem obliku iz ishrane na nekoliko nedelja da vidite da li će vam se stanje popraviti.

Ako uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi

Ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, jako je važno da održite stabilan nivo vitamina K, pošto njegov nagli skok može da umanji efikasnost lekova. Zbog toga je važno da pažljivo birate povrće koje jedete, jer najviše vitamina K dobijamo upravo iz povrća.

Naročito je važno da ne preterujete sa količinama kad jedete kelj ili spanać na primer, jer oni sadrže ovaj vitamin u velikim količinama. Nemojte jesti više od pola šolje dnevno.

Ako ste imali problema sa peskom ili kamenjem u bubrezima

U proseku, svaka peta osoba koja ima kamenje u bubrezima ima i povišen nivo oksalata u urinu. Zbog toga bi trebalo da ograničite unos namirnica koje su bogate oksalatima, kao što su spanać, cvekla, repa.

Ako imate neku od zapaljenskih bolesti creva

Ako patite od ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti, kupus bi trebalo da jedete u minimalnim količinama pošto on izaziva gasove i nadimanje. Isto važi i za brokoli, karfiol, prokelj koji takođe mogu da pogoršaju simptome ovih bolesti.

Ako pazite na kilažu

Ako vodite računa o liniji, trebalo bi da pazite na količinu plavog patlidžana. Tekstura ovog povrća je takva da on upija masnoće. A ako je pržen, imaće čak četiri puta više ulja od pomfrita. Kalorije možete svesti na minimum akok ga pečete, kuvate na pari ili grilujete.

Voće koje je masno kao i pršuta!

Kako da izvučete najbolje iz povrća